HABER MERKEZİ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın beraberindeki heyet, geçen 18 Ocak’tan bu yana IŞİD denetimindeki Suriye'nin Bab bölgesinden atılan roketarların hedefinden olan, 21 ölümün, 70’den fazla yaralanmanın ve zorunlu göçün yaşandığı Kilis’te. Kilis halkı bir araya gelen heyet, aynı zamanda Kilis Demirciler ve Tamirciler Esnaf Sanatkarlar Odası, Kilis Barosu, Engelliler Derneği, Hizmet-İş Sendikası, Eğitim-Sen ve CHP İl Örgütü’nü ziyaret etti.



40 bine yakın
Kilis halkının haykırışına yanıt vermek ve onları dinlemek için kente geldiklerini belirten Taş şöyle konuştu: “Ciddi bir zorunlu göç yaşanmış. Dışarıya dönük göçün durduğu ancak geriye doğru göçün başladığı gibi bir hava da var. En çok Suriyeli nüfusun göç ettiği söyleniyor; 40 bine yakın bir rakam söz konusu. ‘Ülkemizde bombalardan kaçıyorduk, burada da bombalara yakalandık’ deyip göç etmiş, insanlar. Ancak Kilis yerlisinin göçü, daha çok geriye dönük. Tabii, kaygıları ve korkuları devam ediyor.”

Hükümet eleştiriliyor
Kilis halkını en çok rahatsız eden noktanın belirsizlik olduğunu ifade eden Taş, “Halkla sohbet ediyoruz, konuşuyoruz olanı biteni kavramaya çalışıyoruz. Tedirginleri devam ediyor. En önemlisi burada insanlar önünü göremiyor, bir güvensizlik var, Kilis geleceğini görmek istiyor. Bu belirsizlik onları ürkütüyor . Hükümetin yaklaşımını eleştiriyorlar. Çünkü hükümet bu konuda insanları rahatlatan yaklaşımlar geliştirmiyor. İnsanları psikolojik olarak rahatlamıyor. İnsanlarla bilgi alışverişi içerisinde olmuyor” diye konuştu.



Bankaların derdi borçlar
Kentte ekonominin de durduğunu, bu konuda ciddi sıkıntıların ya yaşandığını aktaran Taş, şöyle devam etti: “ Alışveriş yavaş yavaş başlamış gibi. Ancak asıl çözüm bulunması ve konuşulması gereken durum; bankalar burada mağdur insanların kredi borçlarının peşine düşmüş. Halkın, hükümetten borçlarının silinmesi yönünde talepleri var.”

Provakatörlük değil, demokratik talep
Önceki hafta, IŞİD’in roketatarlı saldırılarına karşılık Kilis halkının eylemine karşılık polis saldırısının ardından 30 küsür kişi hakkında açılan dava hakkında, bölge halkı ile konuşmalarını aktaran Taş, şunları söyledi: “ Bu mağdur insanlara açılan, davalar önümüzdeki hafta görülecek. Halk bu davaların kesinlikle düşürülmesini istiyor. Çünkü bu kadar bombadan ölümden yaralamadan sonra bu demokratik insanı tepkiye bile böyle yanıt verilmesini protesto ediyorlar. Bu noktada AKP hükümetinin bu tutumunu kınıyorlar. Buna bir anlam veremediklerini söylüyorlar. Bunun bir provakatörlük olarak tanımlanmasını da şiddetle kınıyorlar. ‘Habire tepemize roket yağıyor, biz bu konuda önlem istiyoruz’ diyorlar. Hatta polisin sıkıtğı biber gazı nedeniyle bir insanın gözü kör olmuş.”

Kaynak: Birgun.net