Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'deki temasları kapsamında ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Beyaz Saray'da TSİ 04.25'te başlayan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Her iki taraftan yapılan açıklamalarda Obama ve Erdoğan'ın uzun sayılabilecek bu görüşmede terörle mücadele, sığınmacı krizi ve IŞİD'i yok etme çabalarını ele aldığı belirtildi.

Obama ve Erdoğan’ın hangi formatta yapılacağı tartışma konusu olan görüşmesi gerçekleşti. Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD’de bulunan Erdoğan, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna Beyaz Saray'da verilen yemek sonrasında Obama ile bir araya geldi.

TSİ 04.25'te başlayan ikili görüşme beklenilenden çok daha uzun sürdü. Yaklaşık 50 dakika boyunca devam eden görüşme sonrası, önce Beyaz Saray’dan açıklama geldi.

OBAMA DİYARBAKIR'DA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN TAZİYELERİNİ İLETTİ

Sputnik'te yer alan habere göre, açıklamada ayrıca Obama’nın dün Diyarbakır’da bombalı araçla düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar için Erdoğan’a ABD halkı adına taziyelerini ilettiği, ABD'nin Türkiye'nin emniyetine bağlılığını teyit ettiği ve liderlerin IŞİD’i zayıflatmak ve yok etmek için ortak çabaların nasıl geliştirilebileceğini konuştuğu aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında da Erdoğan ile Obama'nın bölgesel güvenlik, terörle mücadele ve mültecilerle alakalı olarak Türkiye-ABD arasındaki işbirliği konularını ele aldığı ifade edildi: "ABD Başkanı Obama, şahsı ve halkı adına, Diyarbakır'daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için de şifa dileklerini ileterek, Türkiye'nin güvenliği ve terörizme karşı ortak mücadele hususundaki desteklerini teyit etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAEŞ'i geriletme ve ortadan kaldırmaya yönelik ortak çabaları daha artırmak için neler yapılabileceği konusunu da ele almışlardır."

JAPONYA, GÜNEY KORE VE ÇİN LİDERLERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Yaklaşık 50 liderin katıldığı zirvede Obama’nın yalnızca Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile resmi görüşme gerçekleştireceği biliniyordu. Nitekim Obama dün akşam Park ve Abe ile ortak bir görüşme yaptı. Obama, daha sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Görüşmelerin ortak konusu ise Kuzey Kore’nin faaliyetleri oldu.

GÖRÜŞMENİN GERÇEKLEŞİP GERÇEKLEŞMEYECEĞİNE İLİŞKİN ÜST ÜSTE AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Ziyaretten önce Wall Street Journal, Erdoğan'ın Obama ile özel bir görüşme gerçekleştirmeyeceğini yazmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Erdoğan'ın Washington ziyaretinde, Obama ile görüşmesi üzerinde çalışıldığını söylemişti.

Erdoğan da ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada “Sayın Obama'nın davetine gelen 50'yi aşkın lider olacak. Onların ciddi bir kısmıyla kendisinin ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde kendisiyle orada ikili görüşme yapacağız. Ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alakalı bir konu olacaktır” diye konuşmuştu.

Diğer taraftan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest 29 Mart’ta yaptığı açıklamada “Başkan’ın ziyareti süresince bir noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’la en azından gayrı resmi bir görüşme gerçekleştirmesini bekliyorum” demişti.

Earnest önceki gün de “Başkan (Barack) Obama’nın da hazır buradayken Cumhurbaşkanı Erdoğan’la az da olsa bir çeşit konuşma gerçekleştireceğine eminim” ifadesini kullanmıştı.

Bu arada Erdoğan dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı, önceki gün de Dışişleri Bakanı John Kerry’i kabul etmişti.

Kaynak: Birgun.net