ABD'li New York Times gazetesi, Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yıldönümünde arşivden yeni bir haritayı sayfalarına taşıdı.

Dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlanan harita, İngiltere ve Fransa'nın masaya getirdiği Sykes-Picot'un alternatifi.

Gazetenin görüş sayfasındaki Nick Danforth imzalı yazıda haritayla birlikte 'Sınırlar bu şekilde çizilseydi Orta Doğu kurtarılabilir miydi?' sorusu yöneltiliyor.

Haritaya göre Osmanlı topraklarının İstanbulve çevresini içine alan Constantinopolitan State, İzmir'in bulunduğu Smyrna, Kürdistan, Erzurum ve çevresini de kapsayan Ermenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak altı parçaya ayrılıyor.

Sykes Picot Anlaşması'nın doğurduğu sorunların halen sürdüğüne dikkat çekilen yazıda, ABD eski başkanlarından Woodrow Wilson'ın 1919'da alternatif bir harita sunduğu belirtildi.

Yazıda, "Wilson'ın, söz konusu coğrafyayı bölecek daha iyi bir yol belirlenmesi amacıyla gönderdiği heyette bulunan teolog Henry King ve sanayici Charles Crane, uluslara kendi kaderlerini tayin hakkı tanınması ilkesiyle bağdaşan bir harita hazırlanması için bölgede yüzlerce görüşme yaptı" denildi.

Makale şu ifadelerle sonlandı:

"Bu bölgenin gerçek sınırlarının çizilmesi için kaçırılmış bir fırsat mıydı? Şüpheli... Sonuç itibarıyla Fransa ve Britanya bu heyetin tavsiyelerini göz ardı etti. Dinlemiş olsalardı, durum aşağı yukarı aynı olabilirdi."

Yazıda geçen haritalar:

Kaynak: Birgun.net