Müslüman Toplumlarda Bedensel ve Cinsel Haklar Koalisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hande Kader için mektup yazarak nefret cinayetlerine karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluklarını hatırlattı, Hande Kader’i öldürenlerin yargılanması için harekete geçme çağrısı yaptı.

Koalisyonun hazırladığı ve Türkiye’den çok sayıda LGBTİ örgütünün de destek verdiği mektupta adalet çağrısı yapıldı.

Koalisyon mektupta, “Bildiğimiz kadarıyla Hande Kader cinayetiyle ilgili etkin soruşturma yürütülmedi ve yetkililer suçluları yargı önüne getirmek için herhangi bir adım atmadı” dedi.

“Birini öldürmek nasıl olur da trans olmaktan daha meşru bulunur”

Mektuptan satırbaşları şöyle:

“Hande Kader Türkiye vatandaşlarının insan haklarının hayata geçirilmesi için mücadele eden güçlü bir kadındı. Hayatını seks işçiliğinden kazanıyordu. Bedensel bütünlüğü ihlal edilen çok sayıda Türkiye vatandaşından biriydi.

“Uluslararası kamuoyunun da sorduğu gibi: Birini dövmek, tecavüz etmek ve yakarak öldürmek nasıl olur da trans olmaktan daha kabul edilebilir bulunur?”

Adil yargılanma ve yasal koruma talebi

Koalisyon Türkiye’nin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ne de değinerek Erdoğan’a ve yetkililere şu sorumluluklarını hatırlattı:

“Açık bir şekilde Hande Kader’in tecavüz ve işkenceye maruz kalmasını ve öldürülmesini kınamak; cinayete ilişkin etkin soruşturma yürütülmesi ve suçluların cezalandırılması

“Toplumsal cinsiyet temelli nefret cinayetlerde etkin soruşturma yürütülmesini sağlamak için gereken eğitimleri yapmak ve kaynak ayırmak

“Trans kadınlara ve seks işçilerine dönük nefret ve şiddeti önlemek için düzenli olarak sivil toplum ile işbirliği içinde farkındalık yaratıcı kampanyalar yürütmek

“Trans kadınlara ve seks işçilerine dönük şiddete ilişkin şikayet rakamlarını düzenli olarak toplamak, yetkililerin cevapları ve soruşturmalara ilişkin istatistiki verileri yayınlamak

“Türkiye’deki sivil topluma da danışarak trans kadınlar ve seks işçilerine dönük ayrımcılık ve şiddete karşı gereken yasal önlemlerin alınması gerekiyor.” (Kaos GL)

Kaynak: Birgun.net