Darbe girişiminin ardından yapılan devlet zirvesinde HDP’nin olmaması tepki çekti. CHP’li Gök, Erdoğan’ın diyalog için adım atması gerektiğini söylerken; HDP’li Demirtaş ise “Dışlanma girişiminin darbe harekâtı sonrası bile sürüyor olması akılsızlıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından liderlerle yaptığı görüşme bir ilk teşkil ederken, HDP’nin davet edilmeyişi muhalefetin tepkisini çekti. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sürece herkesin katılması gerektiğini vurgularken; HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, “HDP’nin Türkiye’de siyasetten halen dışlanma girişiminin darbe harekâtı sonrası bile devam ediyor olması çiğliktir, akılsızlıktır” dedi.

‘İktidarın ekmeğine yağ sürüyorlar’

Erdoğan’ın HDP’yi davet etmemesini sert bir dille eleştiren Demirtaş, şu ifadeleri kullandı; “Darbe girişiminin sonuçlarını henüz yeterince idrak edemediklerinin göstergesidir. Türkiye’de demokrasinin anahtarı HDP’dir, HDP’nin temsil ettiği toplumsal kesimlerdir. Darbeyi tetikleyen de, Kürt sorununu askere-orduya havale etmiş olan anlayıştır. Şimdi bir kez daha HDP yokmuş gibi davranarak bir ‘Türk milli cephesi’ etrafında sorunları çözeceğiz derlerse kendileri bilir, ama bu yaklaşım çok yanlış ve eksik.”

Meclis’in üçüncü büyük partisi olduklarını hatırlatan HDP Lideri, muhalefet partilerinin de bu durumu içlerine sindirmesinin tuhaf olduğunu vurguladı. Demirtaş, “Şu an sıradan bir seçim rekabeti yaşadığımız bir dönemde değiliz. Darbe akşamı, darbeye net bir karşı duruş sergilemiş bir partiyiz. Diğer muhalefet partilerinin de bunu içine sindiriyor olması da bence çok tuhaftır. Demokrasi şöleni adı altında HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması Türkiye’de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor. Darbeciler; zaten bir ayrımcılık, bir etnik iç çatışma yaratmak istiyor. Bunlar da bunun ekmeğine yağ sürüyorlar” dedi.

‘Erdoğan, diyaloğu artırmalı’

Öte yandan bir eleştiri de davete katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinden geldi. Grup Başkanvekili Levent Gök, “HDP’nin de bu toplantıda yer alması bence gerekliydi, çünkü 15 Temmuz gecesi darbeye karşı duruşta ve ertesi gün yayınlanan ortak bildiride HDP de önemli bir tavır sergiledi. Normalleşmeyi sağlarken bütün bunları değerlendirerek bu sürece herkesi katmanın sayısız yararı olacağını düşünüyorum” dedi.

Siyasetin darbe girişimi gecesinde verdiği sınavın devam ettiğini belirten Gök, şu ifadeleri kullandı; “Daha önümüzde tehlikeler var. İşte bu tablo içerisinde bütün siyasi partilere, kurumlara, Cumhurbaşkanı’na düşen görev Türkiye’yi bir an önce normalleştirecek ve herkesin birbiriyle diyaloğunu artıracak adımları atmaktır. Bu nedenle bu Cumhurbaşkanlığındaki bu toplantı umarım buna vesile olur.”

CHP olarak ellerinden gelen desteği sunacaklarını söyleyen Gök, ‘cadı avı’ uyarısı yaptı. Gök, şöyle devam etti; “Sürecin iktidar partisine yüklediği çok da önemli sorumluluk var. Bu dönemde böyle bir süreçlerde yapılabilecek en küçük yanlışlıklar çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Hukukun evrensel ilkeleri çerçevesinde sadece adalet anlayışı çerçevesinde hesap sorulmalıdır. Kurunun yanında yaş yanmamalıdır. Provokatif ihbarların olduğunu, kişilerin birbirlerini ihbar ettiklerine dair bildirimler geliyor. Bu sürecin ayıklanarak çok dikkatli götürülmek ve mutlaka ve mutlaka muhalefet partilerini bilgilendirilmesi suretiyle götürülmesine sayısız yarar bulunmaktadır.”

Kaynak: Birgun.net