Yeni anayasa yapım sürecine ilişkin yeni bir inisiyatif ortaya çıktı. Aralarında ünlü hukukçular, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı inisiyatif, yeni anayasa yapım sürecine ilişkin beklentilerini ortak bir açıklamayla duyurdu.

'TEHLİKELİ GİDİŞATA YENİ BİR HALKA EKLEDİ'

Cihan'ın aktardığına bilgiye göre, toplantıya katılan isimlerin gündeminde Erdoğan'ın yurt dışı gezisine çıkmadan önce yaptığı açıklamalar yer aldı. Dündar ve Gül'e ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin kararına tepki gösteren ifadeler kullanmasını değerlendiren HDP’nin hukukçu milletvekili Mithat Sancar: "Türkiye açısından çok tehlikeli bir gidişata yeni bir halka eklemiştir Cumhurbaşkanı. Keyfi yönetim, baskıcı yönetim, özgürlükleri tanımayan bir yönetim toplumu iç kargaşaya, gerilime, çatışmaya sürükler.

Barış istiyorsak, toplumsal barış istiyorsak en azından devlet organlarının bu tip açıklamalardan kesinlikle kaçınmaları gerekiyor. Daha ötesinde devletin bütün organlarının hukuk devletine ve demokrasinin ilkelerine bağlı olması gerekiyor. Aksi tutum toplumsal barışı da, huzuru da ülkenin geleceğini de ciddi tehdit altına sokar.” diye konuştu.

Yeni anayasa yapım sürecinin bundan sonra nasıl ilerleyeceğine ilişkin de değerlendirme yapan Sancar, “Biz Meclis’in anayasa tartışmalarında mutlaka önemli bir rol oynaması gerektiğini savunuyoruz. Yani Meclis, anayasa çalışmalarının merkezinde olmalıdır ama sadece Meclis’te de yürütülmesi yeterli değildir. Her kesim bu tartışmalara katılmalıdır. Türkiye’nin yeni, özgürlükçü, çoğulcu bir anayasaya ihtiyacı var. Usul tartışması üzerine komisyon Meclis Başkanı tarafından dağıtıldı. Sorumluluk bence yine Cumhurbaşkanı’ndadır. Çünkü bütün bu tartışmaları vesayet altına almayı hedefleyen bir kampanya yürütüyor. Şimdi yaptığı açıklamalar da anayasa yapım sürecinin sağlıklı yürümesini engelliyor. Özgürlükçü bir anayasa anlayışına en büyük engeli bizzat Cumhurbaşkanı çıkarıyor. Yeniden bir uzlaşma sağlanır mı, yeniden bir komisyon kurulur mu bunu önümüzdeki günlerde siyasi partilerin tutumları gösterecektir. Özellikle burada CHP’nin tavrı önemli. Biz, 4 partili bir komisyon oluşturulması halinde Meclis’te bu çalışmalara katkı sağlamaya devam edeceğiz."

Kaynak: Birgun.net