ERK ACARER [email protected] @eacarer

Suruç’ta gözaltına alınıp ellerindeki HardDisk’teki infaz görüntülerine rağmen tutuklandıktan kısa bir süre sonra cezaevinden çıkan IŞİD’cilerden Ahmet Güneş, Ökkeş Durmaz ve Mustafa Delibaşlar’ın nasıl bırakıldıkları anlaşıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), Suriye’de eğitilen, tekbirler getirip insan öldüren, IŞİD adına sloganlar atıp, Suriye’de kampta silahlı eğitim aldıkları tespit edilen cezaevindeki sanıkların serbest bırakılmaları için rapor verdiği ortaya çıktı.

MİT: IŞİD’le ilgileri yoktur
Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp Antep Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, sanıkların bırakılmasında MİT’ten gelen yazının etkili olduğu anlaşıldı. Soruşturma evrakına yansıyan müdafi avukatın savunmasındaki satırlar dikkat çekti: “...MİT’e sordurduk, MİT’ten yazı cevabı geldi, ilgileri alâkaları yoktur dendi. Tanıklar dinlendi, ilgileri, alakaları yoktur dendi. CMK 100 maddesindeki atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sabit ikamet sahibi olmaları, MİT raporu ve müvekkillerim uzun süredir tutuklu kaldıkları, atılı suçu işlediğine dair yeterli ve somut delil yoktur. Delillerin karartılma ihtimali de bulunmamaktadır…”

IŞİD’ci olduklarına şüphe yoktu
Sanıklar Suruç’ta gözaltına alındılar. Otomobilde yapılan aramada, çok sayıda IŞİD’e ait doküman ele geçti. Şüphelilerin, aracın camından da yanlarında bulundurdukları belge, görüntü ve dokümanları attıkları tespit edildi. Çalılık alanda yapılan aramada bulunanlar, şahısların IŞİD’ci olduklarına dair en ufak bir şüphe barındırmıyordu. Ucu kırılmış bir flash bellek ve HardDisk içinde jandarma istihbarata ait bilgilerin yanı sıra IŞİD kampında çekilmiş eğitim videoları vardı. Bir HardDisk içinde ise şüphelilerin bir şahsı toplu halde öldürdükleri görülüyordu.

O görüntülere rağmen
Toshiba marka Z3CRP49RTRE8 HardDisk’te, içinde korkunç infaz görüntüleri bulunuyordu. Bir kişi dizleri üstüne çökertilmiş bulunuyordu. Ahmet Güneş, orada olan 15 kişilik bir IŞİD grubuna hitaben konuşma yaptı. İnfaz edilecek kişinin ‘mürted’ olduğunu söyleyerek, bu infazın içinde bulunan gruba nasip olmasından dolayı şükretti. İşlenen amelin kabul edilmesi için dua edildikten sonra konuşmasını bitirdi. Ardından tekbir getirilerek diz çökertilmiş kişiye hep birlikte ateş edildi. Ankara Katliamı’nın planlayıcısı Yunus Durmaz da oradaydı ve ilk kurşunu sıktı. Şahsın cesedine de çok sayıda kurşun yağdırıldı. MİT işte bu kayıtlara rağmen 30.10.2014 tarihindeki IŞİD duruşmasının 4. Celsesine ulaşan, o raporu gönderip ‘Sanıkların İŞİD’le alakası yoktur’ dedi.

Üç sanık oy birliğiyle serbest bırakıldı
Heyetçe incelenen dosyanın hemen ardından Antep 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Mahkemenin 4. Celsesinde 3 sanık da oy birliğiyle mahkeme heyeti tarafından 30.10. 2014 tarihinde adli kontrol hükümleri uygulanarak, ‘yurt dışı yasağı’ ile tahliye edildi. Ancak tahliye olan sanıklar kısa bir süre sonra Suriye’ye döndü. Böylece 24. 04. 2014 tarihinde tahliye olan IŞİD’ciler işledikleri ağır suç ve delillere rağmen, örgütle alakaları yoktur denilerek 6 ay gibi kısa bir sürede cezaevinden ayrıldı.

O görüntülerde olanlar
15 şahıs önlerine diz çökerttikleri bir kişiye kurşun yağdırıyor. İçlerinde Ankara katliamı planlayıcılarından olup kendini Antep’te patlatan Yunus Durmaz da var. İnfazcılar arasındaki bir diğer kişi ise Antep Karakol saldırısını gerçekleştiren İsmail Güneş’in abisi Ahmet Güneş. Hem Yunus Durmaz hem de Ahmet Güneş’in görüntü ve sözleri mahkeme tutanağına şöyle giriyor: “Bahse konu infaz görüntü içerisinde yapılan incelemede Aralarında Ahmet Güneş ve Yunus Durmaz isimli şahısların bulunduğu 15 kişilik grubun ayakta durduğu, en önde ise bir şahsın dizleri üzerine oturmuş olarak durduğu…”


***

İnfaz görüntüleri ve konuşmalar

Görüntünün 01: 37 metrajında
-KAMEREMAN: Konuşmayın abi
Görüntünün 01: 02 metrajında
X1 ŞAHIS: Onlar Allah’ın işaretini uygularken…
X2 ŞAHIS: Bugüne kadar neredeydiniz kâfirler, bu zamana kadar neredeydiniz?
X2 ŞAPHIS: Önümüze gelip çattığınızda mı Müslüman oldunuz?
Görüntünün 02: 06 Metrajında Ahmet Güneş, kameramana hitaben
AHMET GÜNEŞ: Biraz yakına gel istersen sesi tam alak.
AHMET GÜNEŞ: Karşıya geç de tam sesimizi şey yap, onlar şey…
Görüntünün 03: 51 metrajında Yunus Durmaz isimli şahıs infaz edilecek şahsı göstererek
YUNUS DURMAZ: Az öne al az öne al (… Kürtçe konuşma)
Görüntünün 03: 05 metrajında
YUNUS DURMAZ: Arkadaşlar bakın beni dinleyin. Herkes ben vurduktan sonra yere düştü ya herkes birer tane sıkabilir. Bir tane vursun düşsün, ondan sonra herkes birer tane cesede sıksın anlaşıldı mı?


***

Görüntünün 03: 51 metrajında Yunus Durmaz isimli şahıs infaz edilecek şahsı göstererek
YUNUS DURMAZ: Az öne al az öne al (… Kürtçe konuşma)
Görüntünün 03: 05 metrajında
YUNUS DURMAZ: Arkadaşlar bakın beni dinleyin. Herkes ben vurduktan sonra yere düştü ya herkes birer tane sıkabilir. Bir tane vursun düşsün, ondan sonra herkes birer tane cesede sıksın anlaşıldı mı?


***

Görüntünün 05: 05 metrajında Yunus Durmaz isimli şahıs infaz edilecek şahsı göstererek
AHMET GÜNEŞ: Allah-u Ekber (Şahısa iki üç el ateş ediyor)
Diğer şahıslar da ateş ediyorlar.
Görüntünün 05: 20 metrajında, topluca birkaç defa “Allah-u Ekber”
Görüntünün 05: 28 metrajında
X3 ŞAHIS: Emniyet kapat

***

Suruç’ta beraber yakalanıp, gelen yazı ile Antep’te birlikte bırakılanlar

1 - Ahmet Güneş

Antep emniyetine bombalı saldırı düzenleyen IŞİD üyesi İsmail Güneş’in kuzeni.


2- Ökkeş Durmaz

Ankara Katliamı’nın planlayıcısı ve Antep’te kendini patlattığı iddia edile IŞİD’ci Yunus Durmaz’ın abisi.


3- Mustafa Delibaşlar

El Kaide davasından da hâkim karşısına çıkan şahıs.

Kaynak: Birgun.net