ZEYNEP KURAY / [email protected]

İstanbul’da önceki gün düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi 9 avukatın da yer aldığı 26 kişinin emniyetteki bekleyişleri sürerken, savcının ifadeleri emniyette almak istediği öğrenildi. ÖHD’li avukat İlknur Alcan, müvekkillerinin durumuna ilişkin savcılıkla görüşme yaptı. Görüşmede savcı, Alcan’a ‘gözaltındakilerin ifadelerini almak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne gideceğini’ söyledi. Bu durumu kabul etmeyen Alcan ise, emniyette daha önce böyle bir uygulamanın yapılmadığını belirtti.
Gözaltındaki meslektaşlarıyla dayanışmak amacıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi C Kapısı önünde bir araya gelen avukatlar ise polis saldırısına maruz kaldı. “Savunma özgürlüktür, ÖHD yalnız değildir” pankartı açan ÖHD ve ÇHD üyesi avukatlara, Avrupa Barosu avukatları ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da destek verdi. Avukatların basın açıklamasına başlamasıyla polisin müdahalesi bir oldu. Etrafları çevik kuvvet ekipleri tarafından sarılan avukatlar, kalkanlarla iteklenerek ve darp edilerek C Kapısının önünden uzaklaştırıldı. Avukatlar, “Gitmeye niyetimiz yok ölümümüze de mal olsa savunmaya devam edeceğiz” diyerek, saldırıya tepki gösterdi. Polis müdahalesini şaşkınlık içinde izleyen Avrupa Barosu avukatları ise böyle bir hukuksuzluğa ilk defa tanık olduklarını söylediler.

‘Endişe içindeyiz’
Sınır Tanımayan Savunma grubu avukatlarından Ghislaine Seze, AKP’nin giderek artan baskı politikaları karşısında endişeli olduklarını ifade etti. Avukatların herkesi savunmakla mükellef olduğunu hatırlatan Seze, mesleklerini icra ettikleri için gözaltına alınmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, avukatların mesleğini koruyan uluslararası sözleşmelere taraf olduğuna işaret eden Seze, zor durumunda olan meslektaşlarının haklarını savunmaya devam edeceklerini aktardı.

Duruşmaya katılmadılar
Öte yandan KCK üyesi olma iddiasıyla 2011 yılında açılan ve 48 avukatın yargıladığı dava İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın avukatları, ÖHD’li avukatların gözaltına alınmasını protesto ettiklerini belirterek, duruşmadan çıktı.

***

Hacı Boğatekin: Oğlumun sonuna kadar arkasındayım

Avukat Hüseyin Boğatekin‘in gözaltına alınıp, yandaş medyada hakkında linç kampanyası başlatılmasına en büyük tepki gazeteci babası Hacı Boğatekin’den geldi. BirGün’e konuşan baba Boğatekin, burada esas meselenin savunma değil konuşanı susturmak olduğunu söyledi. 2008 yılında, kendisinin de Fethullah Gülen hakkında yazdığı bir yazı gerekçesiyle yargılandığını aktaran Boğatekin, “O dönemde beni kimse doğru dürüst savunmadı. O nedenle bu mağduriyeti yaşadıktan sonra ben oğluma üstüne basa basa, dini, dili, ırkı, rengi , zengin, fakir ne olursa olsun savunma ihtiyacı olan herkesin yardımına koş. Koşmasan hakkımı helal etmem dedim ” diye konuştu. Savunmanın kutsal olduğunu hatırlatan Boğatekin, oğluyla gurur duyduğunu söyledi. “Oğlum hırsızlık yapmadı, uyuşturucu satmadı, namussuzluk yapmadı” diyen baba Boğatekin, “ Benim oğlum avukatlık görevini yaptı ve sonuna kadar da arkasındayım” dedi.

***

Yeni Şafak hedef aldı

Yandaş Yeni Şafak Gazetesi ise gözaltına alınan ÖHD üyesi avukatlara yönelik karalama kampanyasına imza attı. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunmasına rağmen “suçlamaları” yazan gazete, avukatların “cezaevlerindeki açlık grevlerini organize ettiği” ve “Kandil’den gelen mesajları cezaevlerine ilettiklerini” iddia etti. “PKK’ya kurye darbesi” başlığını kullanan gazete, avukat Hüseyin Boğatekin’i yine hedef gösterdi.

Kaynak: Birgun.net