Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, barış metnine imza atan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi Esin Gülsen, İletişim Fakültesi’nde görevli uzman Deniz Altınay ve uzman Bermal Aydın’ın sözleşmelerini yenilemeyerek işlerine son verdi.

14 Nisan tarihinde görevleri sona eren akademisyenleri, diğer akademisyen arkadaşları, idari personel ve öğrencileri yalnız bırakmadı. Öğle saatinde üniversite yemekhanesinde dayanışma yemeğinde buluşan personel, işlerine iade edilmeleri temennisi ile akademisyenleri uğurladı. Uğurlamada söz alan arkadaşları, barış taleplerinin arkasında olduklarını belirterek işten çıkarmalara sessiz kalan, bu süreçteki hukuksuz idari uygulamaların gerçekleşmesine ortak olan diğer akademisyenlerin sorumluluklarını vurguladı.

Sözleşmesi yenilenmeyen uzman Deniz Altınay yaptığı konuşmada, “Barış talebimizin arkasındayız. Biz sadece işimizi kaybettik. Bu durum, süreçte hayatlarını kaybeden, evlerinden olan, hayatları dağılan diğer insanların yaşadıklarının yanında hiç bir şey. Üniversitede veya dışarda, idari mahkeme sonrası işe dönelim ya da dönemeyelim, barış mücadelesini sürdüreceğiz. Bundan önemli hiçbir şey yok ve bunu başaracağız.” dedi. Akademisyen Bermal Aydın ise “Geri döneceğiz, umutluyuz. Çünkü hukuki olarak durum çok açık. Ama dönemezsek bu, hukuk ve adaletteki aşınmanın kalıcılaştığı anlamına gelecek.” Esin Gülsen ise konuşmasında, barış ve hukuk mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Söz konusu akademisyenlere sözleşme yenilememe gerekçesi olarak “haklarında açılan adli ve idari yargılamalar” gösterilmiş, karar 2 Mart tarihinde kendilerine tebliğ edilmişti.

Tebliğ tarihinden itibaren idare mahkemesine “yürütmeyi durdurma kararı” için başvuran akademisyenlerin dava süreci devam ediyor. İdare Mahkemesi, üniversite rektörlüğünden işten çıkarmaya gerekçe gösterilen soruşturmaların sonuçlanıp sonuçlanmadığı bilgisini istedi. Akademisyenler hakkında sonuçlanan bir soruşturma ise bulunmuyor.

Böylece Mersin Üniversitesi’nde işten çıkarılan imzacı akademisyen sayısı 6’ya ulaştı. Kamu üniversiteleri arasında en fazla işten çıkarmanın yaşandığı Mersin Üniversitesi’nde, daha önce de rektörlük 3 yardımcı doçentin işlerine son vermişti.

Kaynak: Birgun.net