Merkür, yarın Dünya ile Güneş'in arasından geçecek. Bu olay, her 100 yılda yaklaşık olarak 13 kez gerçekleşiyor.

Bilim adamları, Merkür'ün geçişini Dünya'dan ve uzayda bulunan teleskoplarla izlemeyi planlıyorlar. Bu incelemelerden alınacak sonuçlar, Merkür'ün atmosferi hakkında araştırmacıların daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilecek.

Merkür'ün bir önceki geçişi 2006 yılındaydı ve bir sonraki geçişi 2019 yılında olacak.

CHIP'te yer alan habere göre NASA'nın Goddard Space Flight Center program yöneticisi Louis Mayo yaptığı açıklamada, "astronomların iki cismin cennetlerde birbirlerine yaklaştıklarında heyecanlandıklarını" söylerken, bunun kendileri için büyük bir olay olduğunu söylüyorlar. Açıklamada belirtilene göre NASA'nın güneş teleskoplarının üçü, geçişi "sadece bu sebepten dolayı" izleyecekler.

Yaklaşık olarak 7.5 saat sürecek olan geçiş, Dünya genelinde de milyonlarca kişiye, NASA'nın söylediğine göre, 14:12'de başlayarak 21:42'ye kadar görülebililir olacak.

ABD'nin Doğu Kıyısı, bütün geçişi izleyebilecekler, Batı Kıyısı olayın büyük bir kısmını gün doğumunda izleyebilecek. Türkiye'de ise bu olay gün batımında izlenebilir olacak. Tabii ki Güneş ile ilgili çoğu olayda olduğu gibi, geçiş sırasında Güneş'e çıplak gözle bakılmaması konusunda uyarılar yapılıyor.

Merkür, Dünya'ya göre Güneş'in önünden geçecek olmasına rağmen, bu küçük gezegen boyutundan dolayı Güneş'i çok engellemeyecek ve bu da Güneş'e direkt olarak çıplak gözle, dürbünle veya önlem alınmamış bir teleskop ile bakmanın oldukça tehlikeli olduğu anlamına geliyor.

Eğer geçişi kendiniz görmek istiyorsanız, güneş filtresine sahip bir büyütücü araç, teleskop veya dürbün gibi, kullanmanız gerekecek.

Ayrıca geçişi, neredeyse gerçek zamanlı bir şekilde NASA aracılığı ile izleyebileceksiiz. NASA'nın Solar Dynamics Gözlemevi, uzaydan çekilmiş olan yüksek çözünürlüklü görüntüleri Dünya'ya gönderecek. Ayrıca NASA bilim adamları, 9 Mayıs tarihinde düzenlenecek bir Facebook Live etkinliği ile geçişi 17:30 ile 18:30 saatleri arasında tartışacaklar. NASA'nın söylediğine göre geçişi izleyecek olan iki adet daha uzay aracı daha bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net