Darbe Girişimi’nin ardından ekonomiyi borçla canlandırma adımları sürüyor. Faiz indirme süreciyle birlikte en son konut faizlerinin indirilmesinin ardından şimdi de Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik geldi. Banka, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiğini açıkladı. Rezerv katsayıları için ise yapılan açıklamada “Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk üç diliminde katsayılar 0,1 puan artırılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar Türk lirası ve 670 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır” dendi.

Kredi büyümesi ‘makul’

Öte yandan dün başlayan ve bugün de devam edecek olan İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan gündeme ilişkin açıklamalar geldi. Çetinkaya, Türkiye’nin kredi büyüme hızını ‘makul’ olarak değerlendirdi. Çetinkaya, “Enflasyonun düşük ve istikrarlı olduğu bir ortam, mevduat ve kredi faizlerinin daha düşük düzeylere çekilebilmesine ve vadelerinin uzamasına olanak sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Enflasyondaki dalgalanmaların bankaların sermaye yapılarını olumsuz etkilediğini beliten Çetinkaya, önümüzdeki dönemde bütün araçların finansal istikrar için kullanılmaya devam edileceğini bildirdi.

Tasarruflar az

Son dönemde Zorunlu Emeklilik Sigortası ve Varlık Fonu’yla gündeme gelen Türkiye’nin tasarruf oranlarıyla da ilgili konuşan Çetinkaya, Türkiye’nin tasarruf sorununun henüz çözülmediğini, fakat son dönemde hükümetin bu konuda adımlar attığını sözlerine ekledi.

İndirim sürer

Özellikle ağustos ayı enflasyonunun düşük gelmesi üzerine Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine devam edip etmeyeceği konusu yeniden tartışma konusu oldu. Yatırım Bankası Goldman Sachs’ın raporunda, TCMB’nin parasal genişlemeye devam edeceği beklentisi belirtildi. Raporda, “Enflasyonun yüzde 5-yüzde 7 hedef aralığın üzerinde kalmasının muhtemel olmasıyla birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) genişlemeci para politikasına ve faizlerde sadeleştirmeye devam edeceğini düşünüyoruz” ifadesi yer aldı.

*****

Enflasyonu gıda düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ağustos ayına ilişkin fiyat gelişmeleri ile ilgili değerlendirmede ağustos enflasyonundaki düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarının belirleyici olduğu vurgulandı. Raporda TCMB çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları gerilerken ana eğilimlerinin temel mal kaynaklı olarak bir miktar yükseldiğini de belirtti. Raporda ağustos döneminde yıllık enflasyonun kira haricindeki tüm alt gruplarda düştüğü, kira yıllık enflasyonunun yüzde 8,92 ile son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisi de verildi. Bir önceki aya göre gıda, temel mal ve hizmet gruplarının katkılarında sırasıyla 0,81, 0,06 ve 0,11 puanlık düşüş gözlendiği, enerji ve alkol-tütün gruplarının katkıları ise sırasıyla 0,07 ve 0,19 puan arttığı belirtildi.

Kaynak: Birgun.net