Almanya Başkanı Angela Merkel’in Çekya’nın başkenti Prag’da Başbakan Bohuslav Sobotka ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Slovakya’da 16 Eylül ayında yapılması planlanan AB Liderler Zirvesi’nde hem İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması hem de sığınmacı sorunu ve ekonomik büyüme konularındaki yol haritasının ele alınacağını söyledi. Sputnik'in haberine göre Merkel, Bratislava’da gerçekleştirilecek gayri resmi zirvede karar alınmayacağının da altını çizdi.

Prag’da Cumhurbaşkanı Miloş Zeman’la da bir araya gelen Merkel, burada da sığınmacı krizinde uyguladığı ‘açık kapı’ politikası nedeniyle protesto edildi. Çekya basınının aktardığına göre, Başbakanlık ofisinin önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup “Merkel gitmeli” sloganı attı.

Gösteriye Almanya’daki İslam ve göçmen karşıtı grup PEGIDA’nın lideri Tatiana Festerling de katıldı. Bir başka grup ise Merkel’e destek gösterisi yaptı. Polis iki grubun birbiriyle temas etmemesi için özel önlem aldı.

Alman ordusunun İncirlik’te çok iyi şartlara sahip olduğunu ve başarılı operasyonlar yürüttüğünü belirten Merkel, “IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının İncirlik’ten uçmaya devam etmesini bekliyorum. Buna bağlı olarak, Almanya’nın bir parlamento ordusuna sahip olduğu göz önünde bulundurulmalı ve Alman vekiller istedikleri zaman İncirlik’i ziyaret edebilmeli” dedi. Merkel, Türk yetkililerle görüştüklerini de belirtti, ancak detay vermedi.

Kaynak: Birgun.net