SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun, TBMM yerleşkesine girmesi izne bağlı kişiler için oluşturulan ‘’kara liste"ye alındığı ortaya çıktı. Beko, TBMM İdare Amiri’nin onayı olmadan yerleşkeye girmesi mümkün olmadı.

Türkiye’nin iki büyük işçi konfederasyonundan biri olan DİSK’in Genel Başkanı Beko, 18 Mayıs günü bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle temaslarda bulunmak üzere geldiği TBMM yerleşkesine girişinde "yasaklı" olduğunu ve yerleşkeye giremeyeceği söylendi. Beko’nun TBMM İdare Amiri Salim Uslu'nun onayıyla Meclis’e girebilmesinin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Özel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a, "Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi ekranında yer alan kara liste tanımlanması hangi hukuki dayanağa göre oluşturulmuştur? Şu anki kara listede kimler bulunmaktadır? Kişilerin kara listeye alınmasının sebebi nedir?" diye sordu.

Özel, TBMM Başkanı Kahraman'a yönelttiği soru önergesinde, "18 Mayıs 2016 tarihinde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen ile birlikte ziyaretime gelen konuklar TBMM Çankaya Kapı’dan giriş yaparken; DİSK Başkanı Kani Beko’ya 'yasaklı' olduğu ve giriş yapamayacağı söylenmiştir. Kapıdaki sivil polisler tarafından TBMM İdare Amiri Salim Uslu arandıktan ve kendisinin onayından sonra girişine izin verilmiştir" dedi.

‘’Başka listeler mevcut mu?’’

Özel, Kahraman’a şu soruları yöneltti:

- Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından biri olan DİSK’in Genel Başkanı Kani Beko’ya TBMM girişinde “yasaklı” olduğunun söylenmesinin sebebi nedir? Kani Beko’nun TBMM’ye girişi hangi makamın hangi yetkiye dayanarak verdiği hangi karar ile “yasaklanmıştır? Böyle bir karar varsa, kararın tarihi nedir?

- Kapıda kendisine “yasaklı” olduğu söylenmesine rağmen DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun içeriye girebilmesinin TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun izni ile gerçekleşmiş olması; eski bir sendikacı olan Uslu’nun, şu anki makamından aldığı gücü keyfi bir şekilde Kani Beko’ya karşı kullandığı anlamına mı gelmemekte midir?

- DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun giriş kaydı, kendi makamımdan Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi aracığıyla yapılırken, ekrandaki isminin karşısında “Kara Liste” yazısının görünmesinin sebebi nedir?

- Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi ekranında yer alan “kara liste” tanımlanması hangi hukuki dayanağa göre oluşturulmuştur? Şu anki “kara listede” kimler bulunmaktadır? Kişilerin kara listeye alınmasının sebebi nedir?

- Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi’nde kara liste dışında başka renk listeler mevcut mudur? Bu listelerin ismi nedir? Listeler hangi mevzuata göre hazırlanmaktadır ve hangi amaçla kullanılmaktadır?

‘’Utanç verici’’

Özel, Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi ekranında Beko’nun isminin karşısında “kara liste” tanımlanmasını kendi gözleri ile gördüğünü ifade etti. Özel, Türkiye’de işçi sınıfının temsilcisi olan en büyük konfederasyonlardan birinin Başkanına karşı bu tavrın kabul edilemez olduğunu söyledi. Beko’ya uygulanan yasaklama ve kara listeye alma girişiminin utanç verici olduğunu söyleyen Özel, “Konuyla ilgili sorularıma acil yanıt bekliyorum. Bu yasaklama girişiminin arkasındaki niyetin ortaya çıkması için konunun yakın takipçisi olacağım” dedi.

Kaynak: Birgun.net