RABİA YILMAZ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “özel okullarda okuyan öğrencilere destek’’ için rekor bütçe ayırdı. MEB, bu yıl özel okullara gidecek 230 bin öğrenciye toplam 1 milyar 37 milyon TL ödeme yapacak. Eğitim alanında birçok sıkıntı yaşandığını belirten Eğitim Sen yöneticisi Barış Uluocak, özel okullara ayrılan bu kaynağın kamusal eğitime büyük darbe vurduğunu söyledi.

Eğitimin özelleştirilmesi
Devlet bütçesinden özel okullara böyle bir kaynak ayrılmasının, kamusal eğitimde ciddi bir sıkıntıya yol açacağını belirten Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Barış Uluocak, “Devlet okullarının bunca eksiği varken ve bunca sıkıntı yaşanırken, vatandaşın cebinden yaptığı eğitim harcaması son 12-13 yılda 5-6 kat artmışken, kalkıp bu kaynağın devlet okullarına aktarmak yerine, özel okullara aktarılmasını eğitimdeki özelleştirme yaklaşımının bir parçası olarak görmek lazım’’ diye konuştu.



AKP’nin eğitimde muhafazakaârlığın artırılmasını ve özelleştirmeyi amaçladığını ifade eden Uluocak şunları söyledi: “Okullardaki özelleştirme payının ve özel okulların genel okullar içerisindeki payının artırılması ile ilgili de adım adım ilerleme kaydediyorlar. Bunun bir sonraki aşamsı ise, sağlıkta gördüğümüz dönüşümün ve yıkımın bir benzerini de eğitimde ortaya çıkması. Biz şunu biliyoruz ki; AKP eğitim ve sağlığa bütçe ayırmak istemiyor. Bu özelleştirme teşvikleri ile, özel okullara vermiş olduğu arsalarla, vergi indirimleri ile ve en son yapmış olduğu trilyonluk katkıyla da özelleştirme meselesinde giderek oranı ve pasta payını büyütmeye çalışıyor.’’

14 yıldır aynı bütçe 2002 yılından bugüne eğitime ayrılan payın aynı olduğunu ve eğitimin kurumsallığına darbe vurulduğunu ifade eden Uluocak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okulun birçok ihtiyacı vatandaşın cebinden finanse ediliyor. Bu bütçede, kamusal eğitime vurulmuş en büyük darbelerden biri. AKP’nin eğitimin özelleştirilmesi alanında attığı en cüretkar, en tahrip edici adım olarak görmek gerekiyor. Çünkü herkesten aldığı parayı, sadece bir kesimin çocuklarının özel okula gönderilmesi için kullanılıyor. Nereden bakılırsa, bakılsın büyük bir eşitsizlik söz konusu.’’

Kaynak: Birgun.net