SERBAY MANSUROĞLU [email protected]

Milli Eğitim Bakanlığı dün ilan edilen kadrolar için başvuran 121 bin 233 aday arasından 30 bin öğretmenin atamasını yaptı. Bakanlığın öğretmen politikaları ise tartışılmaya devam ediyor.
MEB’nin öğretmen atamalarında yaptığı 5 hata:

1. YETERSİZ ATAMA
Yaklaşık 250 bin öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Ancak Bakanlık atama bekleyenlerin talebi ve okulların ihtiyacı doğrultusunda atama yapmak yerine Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan bütçe doğrultusunda atama yapıyor. Bakan Nabi Avcı bile dün gerçekleşen atama töreninde 30 bin atama sonrası 90 bin ögretmene daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

2. ADİL DAĞILIM
MEB son 5 yılda gerçekleşen atamalarda adil dağılımı gözetmedi. En çok atama sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ingilizce öğretmenliği alanlarında gerçekleşti. Fizik, tarih, coğrafya, kimya gibi temel bilim dersleri başta olmak üzere atama yapılan alanlara sınırlı kadro verildi.

3. BÖLGESEL DAĞILIM
Yapılan ilk atamalarda kadrolar yüzde 70 ile yüzde 80 oranlarında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine ayrıldı. 19 Eylül 2014’te yapılan 39 bin 269 öğretmen atamasından 15 bin 123’ü Güneydoğu Anadolu bölgesine gerçekleşti. Kadro bekleyen öğretmenler zorunlu olarak kadro açılan bölgelerde görev yaptı.

4. YER DEĞİŞTİRMELER
Bölgesel dağılımda yapılan zorlama ve yanlış politika her seferinde duvara çarptı. Özür ve isteğe bağlı atamalarda zorunlu görevi biten öğretmenler ilk fırsatta Batı’ya döndü. İstanbul, Akdeniz ve Ege ilk 3 tercih edilen bölge oldu.Bu hatalı politika nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’da öğrenciler her seferinde deneyimsiz öğretmenler tarafından eğitim almak zorunda bırakıldı.

5. ROTASYON
Bölgesel dağılım ve yer değiştirmelerde yapılan hataların telafisi olarak geçen sene gündeme geldi. Tepkiler üzerine rafa kalktı. Ancak gelen bilgiler arasında Bakanlık koridorlarında rotasyonun yeniden konuşulduğu yönünde. Eğitim paydaşları ve sendikalar ögretmenlerin gitmek istemediği bölgelerde teşvik politikaları uygulanmasını, söz konusu bölgelerin cazip hale getirilmesini savunuyor.

Kaynak: Birgun.net