SERBAY MANSUROĞLU
[email protected]

Muş’ta geçen yılın şubat ayında atanan bir aday öğretmene 24 Mart tarihli mülakat sınavında skandal sorular sorulduğu ortaya çıktı. Muş’un bir ilçesinde 24 Mart 2016 tarihinde aday öğretmenin sözlü sınavında iddiaya göre göre, “Değerler eğitimini nasıl veriyorsun?”, “Batı’yla ilgili neler öğretiyorsun”, “Bu öğrettiklerini dinimize bağlıyor musun?” şeklinde ilgisiz sorular yöneltildi.

‘Allah rızası için dine bağla’

Branşı yabancı dil olan aday öğretmenin, “Herkes istediğine inanır” yanıtını vermesi üzerine ise, “Allah rızası için öğrettiğin konuları dine bağlamalısın” denildi.

Sözlü sınavda “Çocuklara hiç ilahi öğrettin mi ya da dini çizgi film izlettin mi?”, “Şarap ve kilise kelimelerini nasıl öğretiyorsun”, “Allah’ın varlığını bize kanıtla” gibi sorular sorulduğu da öne sürüldü.

‘Yapılan iş esas alınsın’

AKP hükümetinin tüm eğitim kurumlarını kendine biat eden idarecilerle doldurduğunu belirten Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, “Güçlüklerle, bin bir zahmetle kazandıkları KPSS sınavı ile öğretmenliğe atanan öğretmenlerimiz, yandaş idarecilerin performans değerlendirmesine tabi tutulmaktadır” dedi. Genel Başkan Demir şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere, 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’yle birlikte, aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçiş için sınav şartı getirilmiştir. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçen yılın şubat ayında atamasını yaptığı 14 bin öğretmen adayına yönelik ilk kez uygulamaya koyduğu ‘sözlü sınavlar’ 81 ilde yapılıyor. Eğitim-İş olarak, aday öğretmenliğin kaldırılma sürecinin tamamen yansız, objektif ve adaletli bir yönetmelikle yapılmasını, yandaşlığın değil yapılan işin niteliğinin esas alınmasını talep ediyoruz. Bu tür uygulamaların önlenmesi, doğacak olumsuzluklara meydan verilmemesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarıyor, Muş Valiliği’ni göreve davet ediyoruz.”


Kaynak: Birgun.net