Maltepe Belediyesi, imzaladığı toplu sözleşmeyle Türkiye’de bir ilke imza attı. Sözleşmeye göre işçilere yüzde 18 oranında zam yapılırken, Ramazan ve kurban bayramlarıyla, Muharrem ve Noel'de ikramiye verilecek.

Maltepe Belediyesi, Belediye-İş Sendikası’na bağlı olarak çalışan 400 kadrolu işçiyle, 2 yıllık toplu sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşme gereği, işçilerin maaşlarına yüzde 18 oranında zam yapıldı. Küçükyalı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi imza törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ali Özcan, CHP Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Haydar Genç, Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Belediye-İş Sendikası Denetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Özcan, Belediye-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Sezai Akyürek, Belediye-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Ayşegül Ekmek ve işçiler katıldı.

İŞÇİLERDEN KILIÇ’A TEŞEKKÜR

Başkan Ali Kılıç’a teşekkür ve taşeron işçiliğine kadro taleplerini içeren pankartların asıldığı törende bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Emeğin ne kadar yüce bir değer olduğunu babamdan biliyorum. Yıllarca çalıştı, alınteri döktü. Çalışarak yaşadığı süreci, çocukları için geçirdiğini anladığımda; hem babam hem de işçi olarak verdiği emek gözümde daha da yüceldi. Aynı şey, emekçi kadınlarımız için de geçerlidir. Sizler, Maltepe halkının daha rahat hareket edebileceği bir kent yaratmak için emek veriyorsunuz. Ailenize bakıyor, çocuklarınız için güzel bir gelecek hazırlamak istiyorsunuz. Emeğinizin karşılığında maaşlarınızı alırken, yüzünüzün güldüğünü görmek ya da hissetmek beni de son derece memnun edecektir. Bu nedenle, Belediye-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesini imzalarken, kurum olarak bazı düzenlemelere gittik” dedi.

İŞÇİLERE 6 MŞ İKRAMİYE

Düzenlemeler kapsamında Ramazan, Muharrem ve Noel’de inançlarına göre çalışan işçilere birer gün tatil ve 6 maaş ikramiye verilmesi kararı alındığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Kılıç, şunları söyledi: “Biliyorsunuz bu karar, Belediye Meclisimiz tarafından kabul edildi ama bunu, Türkiye’de toplu iş sözleşmesi maddelerine alan ilk belediyeyiz, hayırlı olsun. Ayrıca Maltepe Belediyesi çalışanları, kazanç açısından Türkiye’nin en mutlu belediye çalışanları olacaktır. Çünkü, Belediye-İş ile imzaladığımız bu toplu iş sözleşmesine, Ramazan ve Kurban Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yılbaşı ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yardımı gibi katkılar da alındı. İşte bu şiarla sizlerin yüzü güldükçe bizler daha mutlu olacağız. En yüce değer olan emeğinizin karşılığını verebildiysek, ne mutlu bize. Alınan kararlar Maltepemize hayırlı olsun.”

BELEDİYECİLİK TARİHİNDE BİR İLK

Kılıç’tan sonra söz alan Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, taşeron işçiliğe getirilen düzenlemeyi eleştirip, işçilerin demokratik haklarını aramasının önemine dikkat çekerken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da bir konuşma yaparak, “Türkiye’de kutuplaşma bu kadar yoğun yaşanırken dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin yapılan bu toplu sözleşmeyi çok önemsiyor ve belediyecilik tarihi açısından bir ilk olarak görüyorum. Ortadoğu’daki ülkelerin nasıl can çekiştiğini gördükçe, bize unutturulmaya çalışılan 29 Ekim’in bu sözleşmede geçmesinden onur duyuyor, bu sözleşmeyi hazırlayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmalar sonrası taraflar sözleşme metnine imza atıp, işçileri selamladılar. İmza töreninden sonra katılımcılara, Maltepeli kadınlar tarafından Süreyyapaşa Cam Atölyesi’nde hazırlanan işlemeli tabaklar ve çiçek takdim edildi.

Kaynak: Birgun.net