Gazeteci ve yazar Hüsnü Mahalli, Türkiye’nin Cerablus operasyonunun değerlendirdi. Operasyonun stratejik bir önemi olmadığını söyleyen Mahalli, amacın PYD’ye mesaj vermek olduğunu belirtti.

İleri Haber’den Doğan Ergün’ün sorularını yanıtlayan Mahalli şunları söyledi:

“ASKERİ VE STRATEJİK DEĞERİ YOK”

Bugünkü Cerablus operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Stratejik bir öneme sahiptir denebilir mi?

Bugünkü operasyonun çok stratejik bir değeri yok. PYD’ye mesaj niteliğinde ve psikolojik bir operasyon daha çok. Cerablus’ta zaten halkın yüzde 90’ı kaçmış durumda. 200, belki en çok 300 kişi yaşıyor şu anda… Askeri ve stratejik anlamda bir değeri yok.

Daha çok psikolojik etkenler söz konusu. Yani Türkiye’nin uzun süredir sözünü ettiği Kürt koridoru bağlamında psikolojik bir anlamı bulunuyor.

“MENBİÇ’E OPERASYON ABD İZNİNE BAĞLI”

Bu koridor söylemiyle ilgili ne düşünüyosunuz?

Koridor söyleminin biraz şişirme olduğunu düşünüyorum. Azez-Cerablus arası yaklaşık 100 km.’lik bir alan ve burada Kürt yok. O nedenle Kürt güçlerinin burayı kapatması çok gerçekçi değil. Ayrıca koridor dedikleri toplam alan 900 km’yi buluyor. PYD bunu nasıl yapacak? O kadar askeri yok ki…

Cerablus’un ardından Menbiç’e dönük bir hamle bekliyor musunuz?

En azından şimdilik beklemiyorum. Menbiç, yaklaşık 80 ila 100 bin arasında nüfusu olan büyük bir kasaba… Menbiç’te pek Kürt de yok. Orada ancak ABD’yle yapılacak bir anlaşmayla operasyon mümkün olur. Yani ABD PYD’nin oradan çıkarılmasına ikna edilebilirse mümkün olabilir.

Menbiç’in güneyindeki ve Halep’in doğusundaki El Bab kasabası önemli… Burası Halep’e geçiş için stratejik. Ayrıca insanlarıyla da çok gerici bir kasaba. Suriye’de 50 yıl önce de çarşafların giyildiği bir kasabadır orası. El Bab’ın alınması oldukça zor olacak. IŞİD’i kucaklayan bir sosyal yapı bulunuyor orada. İşte sizin sorunuzdaki stratejik operasyon Bab’ad yaşanabilir. Orası da temizlenirse, IŞİD’in son önemli mevzisi Rakka olur…

“RUSYA VE SURİYE’NİN HABERİ VAR”

Sizce bu operasyonu Esad nasıl değerlendiriyor?

Operasyondan Esad’ın haberi olduğunu düşünüyorum. Büyük ihtimalle Suriye’nin onayı alınmıştır. Sabahtan beri Suriye ve Arap medyasını takip ediyorum. Oldukça sakin… Haberdar olmasalar, ortalığı ayağa kaldırırlardı.

Rusya’nın ise yüzde yüz onayı alınmıştır. Orası teknik olarak Rus hava sahasıdır. Dün zaten Putin’in haftasonu Antalya’ya geleceğini açıklaması da bunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da muhtemelen Tahran’a geçecek.

Dolayısıyla operasyonun son dönemde Türkiye, İran ve Rusya arasındaki artan diyaloğun bir sonu olduğunu düşünüyorum.

Kaynak: Birgun.net