HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

Nisan ayında silah ve mühimmat alımı için 304 milyon harcayan AKP hükümeti sokağa çıkma yasakları ve çatışmaların yaşandığı bölgelerde “acele kamulaştırma” kararı alarak “her mahalleye bir karakol” yapma projesini hızla sürdürüyor.

İtiraz hakkı yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Diyarbakır’ın Bağlar ve Sur ilçeleri ile Şırnak’ın Beytüşşebap ve Cizre ilçelerinde dört mahallede onbinlerce metrekare alan “acele kamulaştırma” yolu ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Geçtiğimiz ay torba yasaya getirilen ek maddeyle “acele kamulaştırma”larda yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya başvurma yolu kapandığı için yurttaşların ellerinden alınan araziler için itiraz hakkı bulunmuyor.

Son karara göre Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Kaynartepe mahallesinde toplam 4 bin 270 metrekare alan, Sur’un İskenderpaşa mahallesinde beş parça halinde toplam 379 metrekare alan için “acele kamulaştırma” kararı alındı. Şırnak’ta yapılan kamulaştırılmalarda ise Beytüşşebap ilçesi Elki mahallesinde altı parçada 2 bin 658 metrekare alan, Cizre’nin Nur mahallesinde dört parçada 30 bin 289 metrekare alan kamulaştırılarak kolluk kuvvetine verildi.

Sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların sürdüğü alanlardaki “acele kamulaştırma” kararlarını BirGün’e değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “AKP, kendisine neredeyse hiç oy vermeyen halkı bu yolla cezalandırmak ve bulundukları bölgeden göç ettirmek istiyor” dedi. Bölgenin büyük bir kısmında bu tür kararlar alındığına dikkat çeken Encü, kamu düzeni adı altında tüm mahallelerin sınırlarının karakollarla çevrildiğini bildirdi. Encü, “Vatandaşların, ellerinden alınan toprakları için itiraz hakları da kalmadı. İnsan haklarına aykırı bir tutum uygulanıyor. Silopi’nin üçte ikisini kamulaştırdılar, bununla da yetinmeyip çevre ilçelerde de bu girişimlerini sürdürdüler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Encü, şöyle devam etti: “Dağlara ördükleri kalekolların bir benzerini kent merkezlerine yönelik yapıyorlar. İnsanları bu şekilde bezdirmeye, sindirmeye, korkutmaya çalışıyorlar. O insanlardan bir nevi öç almak istiyorlar. Son seçim sonuçlarına baktığımızda ‘acele kamulaştırma’ yapılan yerlerde oyların yüzde sekseni, doksanı HDP’ye verildi. AKP bunun intikamını almak istiyor. İnsanları yıkımla, katliamla yaşadıkları bölgelerden uzaklaştırma tutumu içerisindeler.

Kaynak: Birgun.net