Amasya’da Soma Holding’in işlettiği Yeni Çeltek Maden Ocağı’nda, ocağın kapatılmasına ve Soma’da görevlendirilmelerine karşı işçilerin yerin yüzlerce metre altında başlattıkları açlık grevi, bugün 9’uncu gününde. İşçilerden ikisi daha dün fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Açlık grevinin başladığı 4 Nisan gününden bu yana 220 işçiden 35’inin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı, tedavisi tamamlanan işçilerin yeniden madene indiği öğrenildi. Madende sadece şekerli su ile beslenen işçiler arasında şeker ve tansiyon hastası olanlar bulunuyor.

‘Çözüm bekliyoruz’
Açlık grevindeki işçilerden Eyüp Uysal, yerin altında gazetecilere yaptığı açıklamada, 9 yıldır madende çalışarak geçimini sağladığını söyledi. Uysal, “8 gündür açlık eylemindeyim. Boynumda ağrım ve halsizliğim var, kalkmakta zorlanıyorum. Sadece şerbetle duruyoruz. Olumlu sonuç alındığında biz de eylemimize son vereceğiz. İşletmemizi geri istiyoruz. Cumhurbaşkanı’ndan, Başbakan’dan, Enerji Bakanı’ndan yardımlarını bekliyoruz. Çocuklarımızı özlüyoruz. Babam yatalak hasta, onun bakımıyla ben ilgileniyordum” dedi.

‘Psikolojimiz bozuldu’
İşletmenin önünde bekleyişlerini sürdüren işçi yakını kadınlar ise açlık grevi bitene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Açlık grevindeki işçilerden Murat Akyüz’ün eşi Şefika Akyüz, “Eşlerimiz aşağıda aç ama biz de burada tok değiliz. Çocuğuma babaannesi çorba yapmış. Çocuğum, ‘Ben yiyemem babam orada açken, o çıksın, gelsin yesin’ demiş. Hiçbirimizin psikolojisi normal değil” diye konuştu.

***

Yeraltı Maden-İş Genel Başkanı Çetin Uygur: Ocağı kamu işletmeli

Türkiye işçi sınıfı tarihinde önemli bir yeri olan Yeni Çeltek direnişinin mimarlarından, dönemin Yeraltı Maden-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Çetin Uygur, geçen hafta direnişteki işçileri ziyaret etti. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel ile birlikte işçilerle, eski işçilerle ve yöre halkıyla görüşen Çetin Uygur, izlenimlerini BirGün’e anlattı:

Yeni Çeltek belgeseli: Hak böyle alınır
“İşletmeye işçi alırken, özellikle AKP’li ve MHP’li işçileri seçmişler. Sendika yönetimi de aynı şekilde. ‘Ya Allah Bismillah’ sloganlarını sıklıkla duyuyorsunuz. Ancak şimdi bu işçilerin bile ‘Elim kırılsaydı da AKP’ye oy vermez olaydım’ dediğine şahit oluyorsunuz.
Suluova ve Merzifon’da eski Yeraltı Maden-İş Sendikası üyesi işçilerle, işçi çocuklarıyla görüşme fırsatım oldu. Onların, işletmede direnişlerini sürdüren şimdiki işçilere Yeni Çeltek belgeselini izlettiklerini öğrendim, ‘Hak alma mücadelesi böyle olur, hak böyle alınır’ diye.

Yöre halkının desteği yetersiz
Suluova’da, Merzifon’da yaptığım sohbetlerde direnişe yöre halkından gelen desteğin yetersiz olduğunu gördüm. Onlara ‘Neden desteklemiyorsun? Bu işçilerin gitmesi, ocağın kapanması bölgede büyük bir ekonomik kaybı da beraberinde getirir’ dedim. Çekindiklerini gördüm.

Soma A.Ş. termik santral için almıştı
Soma A.Ş., bu ocağı kuracağı termik santral için devralmıştı. AKP aracılığıyla termik santral kuracaktı. Ancak burası bir pancar üretim bölgesi. Yöre halkı, pancar üretimini bitireceği, baca gazları ve üretilecek kömür ile çevreye zarar vereceği için buna karşı çıkıyor. O dönemde devlet kurumları, askeri bölge sorumluları bile santralin bölgeye vereceği zararları ortaya koydu. Şirket geri adım atmak durumunda kaldı ve şimdi de ‘Ocağı kapatıyorum’ dedi.

AKP bu durumu lehine çevirmek istiyor
Mücadele, işletmenin kamu tarafından işletilmesi hedefini temel alarak yürütülür ve çevre halkının desteği sağlanabilirse başarıya ulaşır. Ancak şu anda açlık grevi eyleminin patronlarda bir rahatsızlık yaratmadığını görüyoruz. Bir diğer önemli nokta ise şu: AKP’li çevre belediyelerinin oradaki şeker fabrikasını da içerecek şekilde yeni bir ekonomik yapılanma/şirket kurarak işletmeyi Soma A.Ş.’den devralacağı yönünde duyumlar var. AKP, kendisine oy vermiş kitlelerin bile tepkisini çeken bu durumu, bu yolla kendi lehine çevirmeye kalkabilir. Yeni Çeltek’te bir yandan pancar, bir yandan kömür üzerinden kurdukları sömürü mekanizmasını yeniden oturtmaya çalışıyorlar.”

***

İşçilere destek eylemine çağrı
Amasya’da Yeni Çeltek Maden Ocağı’nın kapatılması kararına karşı işçilerin yer altında başlattığı açlık grevine destek için bugün kitlesel bir eylem yapılacak. Türkiye Maden-İş Sendikası Suluova Şube Başkanı Hakan Çatal, madenin kapatılmasını engellemek için 09.30’da başlayacak ve gün boyu sürecek eyleme katılımın büyük önem taşıdığını ifade etti ve destek çağrısında bulundu.

Kaynak: Birgun.net