Artvinliler geride kalan 9 günde gece gündüz, genci yaşlısı, kadını erkeği birlikte direnerek adım adım maden çalışmalarını durdurdu. İşte geride kalan 9 günde Cerattepe için yaşanan 10 gelişme:

1 Geçen hafta pazartesi gününden itibaren Cerattepe’deki maden çalışmalarına direnmeyi sürdüren Artvinliler, aradan geçen 9 günlük sürede, madene ve maden şirketlerine karşı direnişlerinden vazgeçmeyeceğini her koşulda ortaya koydu.

2 Kolluk kuvvetleri, polis-çevik kuvvet ve jandarma birlikleriyle Cerattepe’de direnen halka karşı, gaz bombası ve coplarla müdahaleler yapılarak, Cengiz Holding’e ait Eti Maden şirketinin iş makineleri bölgeye çıkarıldı ve şantiye alanına yerleştirilerek koruma altına alındı.

3 Yer teslimi yapılmadan alanda çalışmalara başlayan maden şirketi, şantiye alanının etrafına tel örgü çekerek, ağaç kesimine başladı ancak Yeşil Artvin Derneği çalışmaların yer teslimi yapılmadan başlatıldığı, yasal olmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

4 Bölgede madene karşı 242 gündür nöbet tutan ve Cerattepe direnişini başlatan Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla Artvin’deki direnişe yüzlerce yaşam savunucusu destek vermek üzere harekete geçti ancak Artvin Valiliği, Artvin’e girişlere yasak koydu. Kent merkezinde toplanan halka ise polis biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale etti.

5 Boğaların da eyleme destek verdiği Artvin’de hafta sonu Cerattepe’ye yürümek istenen yaklaşık 5 bin kişinin önü yine TOMA’lar ve polis barikatıyla kesildi. En önde kadınların olduğu yürüyüşe yine tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle müdahale eden polisin saldırıları sonucu biri ağır 26 kişi yaralandı.

6 Kent merkezinde geceli-gündüzlü eylemlerini sürdüren Artvinliler, Vali Cirit’i istifaya davet ederken, halka katı bir şekilde müdahale eden polislere tepki gösteren esnaflar, polislere satış yapmayacaklarını belirterek, eylemlere destek verdi.

7 Yaşanan gelişmeler üzerine, Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaları değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, Başbakan’ın Artvin ve Cerattepe konusunda yanıltıldığını ileri sürerek, “Birileri Başbakanı fena şekilde işletiyor” açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamaların ardından Başbakan Davutoğlu, 24 Şubat Çarşamba günü için (dün) saat 11.00’da Yeşil Artvin Derneği’ne randevu verdi.

8 Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin Başbakanla yapacağı görüşme öncesinde Artvin kent merkezindeki Cerattepe direnişini sürdüren Artvinlilerden bazıları, evlerinde kiracı bulunan polis memurlarını, Artvinlilere sert müdahalede bulundukları gerekçesiyle evlerini boşaltmalarını istediler.

9 Başbakanla yapılacak Toplantıya, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Avukat Bedrettin Kalın ve bazı dernek yöneticileriyle, KTÜ Orman Mühendisliği Fakültesi öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Oğuz Kurdoğlu ile birlikte AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, AKP’li Artvin Belediye Başkanı, CHP, MHP ve AKP il başkanları Artvin TSO ve Esnaf Odalarının temsilcileri de katıldı.

10 Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Artvinlilerle görüşen Başbakan Davutoğlu da direnişi kabullendi… Hukuki süreç tamamlanıncaya kadar, Cerattepe’deki maden çalışmalarının durdurulduğu açıklandı.

Kaynak: Birgun.net