Üç milyona yakın kamu emekçisi ve 2 milyona yakın kamu emekçisi emeklisi, bugün temmuz ayı maaşlarını yüzde 5 zamlı alacak. Ancak bu zam, emekçinin cebine girmeden eriyecek. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, vergi dilimi değişikliğinden ötürü, yapılacak yüzde 5 artışın gerçek karşılığının yüzde 1-3 arasında kalacağını açıkladı.

‘Sanırsınız refah içinde yüzüyoruz’

Özgen, KESK Genel Merkezi’nde dün düzenlediği basın toplantısında, medyada, kamu emekçilerinin temmuz ayında ‘3. dönem toplusözleşmeden’ kaynaklı maaşlarında ne kadar artış yaşanacağına ilişkin haberler yer aldığını söyledi.

Haberlerde genel olarak kamu emekçilerinin mali durumunun ‘tozpembe’ gösterildiğini belirten Özden, “Sadece 2014 yılında net 123 TL ile maaşlarımızda ortalama yüzde 5,2 artış olurken yüzde 8,17 oranındaki enflasyon karşısında yılı bir maaş kayıpla kapattığımızı görmeyen bu haberlere göre, sanırsınız ki ülkenin kamu emekçileri, emeklileri refah içinde yüzüyor” dedi.

Emeği ile geçinen tüm kesimlerin daha fazla yoksulluğa, güvencesizliğe itildiği sürecin tüm hızıyla sürdüğünü belirten Özgen, bugün kamu emekçilerinin zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden sınırlı iş güvencelerinin tamamen ortadan kaldırılmasına, keyfi kriterlere dayalı performans sisteminden sözleşmeli öğretmen alımı politikasına geri dönüşe kadar, bir dizi yeni saldırıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

‘Üst vergi dilimine çıkacaklar’

Vergi sistemindeki adaletsizliklere karşı hiçbir adım atmayan AKP iktidarının, aksine gelir vergisi oranlarını belirleyen brüt kazanç dilimlerini sürekli olarak düşük tutma politikası güttüğünü vurgulayan Özgen, “Buna göre, yüzde 15 oranında gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırı 2013 yılında 10 bin 700 TL olmuştur. Bu rakam 2014 yılında sadece 300 TL artırılarak 11 bin TL olarak belirlenmiştir. 2015’te 12 bin TL olarak belirlenen dilim 2016 için sadece yüzde 5 artışla 12 bin 600 TL olmuştur. Bu durum kamu emekçilerinin de içinde olduğu maaşlı-ücretli kesimin, daha yılın ilk yarısı olmadan bir üst kazanç dilimine, yani yüzde 15’lik dilimden yüzde 20’lik dilime çıkmasına yol açmaktadır” diye konuştu.

Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düşük maaş alan kamu emekçileri eylül, ortalama maaş alanlar temmuz, göreceli yüksek maaş alanlar ise nisan ayından itibaren bir üst vergi dilimine girecektir. Bunun için temmuz ayında yapılacak yüzde 5 artışın maaşlarındaki gerçek karşılığı yüzde 1 ile yüzde 3 arasında kalacaktır. Yandaş konfederasyon yönetimi ‘tarihi başarı’ nutukları atadursun kamu emekçilerinin hem sendikal hak ve özgürlükleri sınırlanmakta, hem de ekonomik kayıpları artmaktadır. KESK olarak kamu emekçilerinin emeğinin hükümet ve yandaş konfederasyon işbirliği ile gerçekleştirilen satış sözleşmeleri ile gasp edilmemesi için mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz.”

Kaynak: Birgun.net