Libya’da Müslüman Kardeşler etkisindeki ‘Ulusal Kurtuluş Hükümeti’ olarak da anılan Trablus hükümeti görevden çekildiğini açıkladı. Trablus hükümeti, ‘ülkede kanın durması ve bölünmenin sona ermesi için’ yürütme organı olarak yetkisini bıraktığını duyurdu.

HÜKÜMETİN KİME VERİLDİĞİ BELİRSİZ

Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin çok yönlü destek sunduğu Trablus hükümetine bağlı Adalet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Vatanın yüksek çıkarlarını her şeyin üstünde tutma inancı, kanı durdurma, ülkeyi bölünmekten kurtarma düşüncesiyle, yürütme organı olarak görevimizi durdurduğumuzu bildiriyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, hükümetin görevlerini Fayiz Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) devredip etmediğine dair bilgi verilmedi. Aralarında Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz Sirac’ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart’ta Tunus’tan deniz yoluyla başkent Trablus’a geldiği aktarılmıştı.

Libya’da, Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015’te Fas’ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması’nı imzalamıştı.

Kaynak: Birgun.net