ZEYNEP KURAY / [email protected]

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB önderliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen kutlamalar, Bakırköy Halk Pazarı alanında yapıldı.

Devrimci İsçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 1 Mayıs’ı kutlamak için Bakırköy’deki halk pazarı alanına gelen yurttaşlar İncirli E-5 ve Marmara Forum olmak üzere iki noktada toplandı.

Birçok noktada arama

Polis ise toplanma noktalarından başlamak üzere geniş güvenlik önlemleri aldı. Yurttaşlar, metrobüs çıkışı ve toplanma yerinde, ardından yürüyüş başlama noktasında ve son olarak da miting alanı girişinde polis tarafından arandı.

Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, Komünist Parti, Türkiye Komünist Hareketi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyelerinin de yer aldığı çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri İncirli E-5 noktasında toplanırken HDP, HDK, ESP, Partizan, EMEP, SYKP gibi kurumlar da Marmara Forum’da toplanarak yürüyüşe geçti.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Çarşı Grubu, Sol Açık, CHP, HDP üyeleri alandaki yerlerini almasının ardından program saat 13:00 sıralarında saygı duruşu ve ardından koronun 1 Mayıs Marşı ile Enternasyonel Marşı’nı okumasıyla başladı. Kürsüden yapılan konuşmaların ardından Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu.

Beko’dan laiklik vurgusu

1 Mayıs kutlamalarında ilk sözü DİSK Genel Başkanı Kani Beko aldı. Beko, Türkiye’de 6 milyona yakın işsiz bulunduğunu söyleyerek, “On binlerce taşeron işçisi hükümetten kadro bekliyor. Gayri resmi rakamlara göre de bu ülkede 10 milyona yakın işsiz kardeşimiz var. Dolayısıyla Türkiye’de işsizler ordusu var” diye konuştu.

Türkiye’nin işçi sınıfına ihtiyacı olduğunu söyleyen Beko, “İşçinin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği sağlanır. Savaşları bizler bitireceğiz. İnancımıza göre ayıranlar, bölenler şimdi de laikliğe göz dikmiş. Laiklik, inancı ne olursa tüm yurttaşlarımız eşit olması demektir” diye konuştu.

Beko, önümüzdeki yıllarda 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için kararlılık mesajı verdi: “Taksim’de 1977’de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar, hesap soruluncaya kadar biz 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse vazgeçiremez.”

Özgen: Teslim olmayacağız

Beko’nun ardından kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de, 1 Mayıs 1977’de ve en son 10 Ekim Ankara Barış Mitingi’nde katledilenleri anarak sözlerine başladı. Özgen, AKP faşizminin zirve yaptığı, iş güvencesine göz dikildiği, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürosuyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı bir ortamda 1 Mayıs’ı kutladıklarını hatırlattı.

Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirecek çatışmalı ortamın giderek tırmandırıldığına işaret eden Özgen, “Şehirler yerle bir ediliyor. Cenazeler haftalarca sokakta bekletiliyor. Dokunulmazlığın kaldırılma darbesiyle milyonlarca vatandaşımızın iradesi ayaklar altına alınmak ve geri dönülmez bir sürecin önü açılmak isteniyor” dedi. Özgen, “Buradan tekrardan söz veriyoruz, ne teslim olacağız ne de diz çökeceğiz” diye konuştu.

Soğancı: Laikliği yeniden kurma zamanı

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da konuşmasında 1977 1 Mayısında hayatını kaybedenleri anarak başladı.

Soğancı son günlerde yaşanan laiklik tartışmalarına da değindi: “Bugün gericiliğe ve ırkçılığa karşı daha fazla dik durma zamanı. Bugün laikliği yeniden kurma zamanı.”

Soğancı konuşmasını “Onlar bu güzelim memleketi cehenneme çevirdi, biz baharı getireceğiz. AKP karanlığına karşı bir ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız” sözleriyle bitirdi.

Tükel: Halkın sağlığını bozuyorlar

TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise, sağlık çalışanlarına şiddet sorununa değinerek başladı konuşmasına. “Sağlıkta şiddetin nedeni uygulanmakta olan sağlık politikalarıdır” diyen Tükel, bu politikaların birçok soruna daha yol açtığını belirtti ve “Halkın sağlığını politikalar bozuyor” dedi. Tükel, tüm toplum ve tarafları çatışmaların durması silahların susması barış içinde birarada ikliminin sağlanmasına çağırdı.

Konuşmalarının ardından, çeşitli siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının aralarında bulunduğu 55 kurumun ortak bildirisi Türkçe ve Kürtçe okundu. Daha sonra Mezopotamya Kültür Merkezi Grubu ile sanatçı Yasemin Göksu kısa konser verdi. Konsere işçiler ve vatandaşlar halay çekerek eşlik etti.

***

Polis Amedspor’u bahane edip HDP’lilere saldırdı

Bakırköy’deki 1 Mayıs alanına Marmara Forum noktasından yürüyüşe geçen HDP, HDK kortejine polis saldırdı. Saldırıda yaralanan bir yurttaş hastaneye kaldırıldı.

Halk Pazarı’ndaki kutlamalara katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Bakırköy’de HDP gruba polis müdahalesi ile ilgili açıklama yaptı. Yüksekdağ, Amedspor pankartı nedeniyle 15 kişinin miting alanına girişine izin verilmediğini söyledi. Yüksekdağ, “İkinci arama noktasında sudan bahanelerle insanların elindeki parti bayrakları ve 1 Mayıs’ın mücadele sembollerinin indirilmesi… İnsanların adeta kendilerinin askeriymiş, robotuymuş gibi tek tip alana girmesini istiyorlar. Böyle bir faşist anlayış olamaz. Alana giriş noktası daracık bir koridor ve her taraf polis bariyerleriyle kapatılmış durumda, adeta 1977’nin provası anlamına gelecek bir müdahale gerçekleştiriliyor” dedi. Yüksekdağ, “Hiçbir müdahale, hiçbir karanlık engel ve barikat halklarımızın yan yana gelmesine engel olamayacak” diye konuştu.


Kaynak: Birgun.net