ZEYNEP KURAY
[email protected]
@zeynokuray

İstanbul'un Kadıköy İlçesi'nde ‘laiklikliği kazanacağız’ bildirisi dağıtırken darp edilerek, gözaltına alınan aralarında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı Avukat Deniz Demirdöğen ile Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın da yer aldığı 15 Birleşik Haziran Hareketi üyesinin gözaltına alınmasının ardından dün Kadıköy rıhtımda binlerce kişi polis saldırısına tepki göstermek ve HAZİRAN üyeleriyle dayanışmak için bir araya geldi. Eyleme, EMEP, EHP, Devrimci Parti, Halkevleri, HDK gibi birçok parti ve kurumda destek verdi. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan kitle, güvenlik noktasındaki kontrollerin ardından alana girdi. Alanda 4 TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisin bulunması dikkat çekerken, laiklik bildirisi dağıtımına ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, gazeteci Merdan Yanardağ ile birlikte birçok yurttaş katıldı.

Protestoda BHH Türkiye yürütmesi üyesi Burak Yücel söz aldı. 16 Temmuz gününden itibaren Türkiye’nin OHAL adı altında yeni bir darbe ile uyandığın belirten Yücel, “Demokrat, devrimci, yurtsever öğretmenler, akademisyenler, yazarlar ya mesleklerinden ihraç ediliyor, ya da tutuklanıyorlar. Çıkartılan KHK’ler ile işçi ve emekçilerin kazanılmış hakları gasp ediliyor, mahallelerimiz, kentlerimiz , doğamız talan ediliyor, Kürt halkının kendi iradesiyle seçtiği belediyeler ancak bir darbede görülebilecek bir şekilde lağvediliyor, demokrasi şöleni ve darbe karşıtlığı görüntüsü arkasında halklarımız karanlık bir sürece, bir uçuruma sürükleniyor” dedi. Yücel, gözaltına alınan arkadaşlarının lailik mücadelesini daha ileriye taşıyacaklarını belirtti.

Ensarcı değil laik Türkiye!

Türkiye’nin pekçok kentinde de gözaltılar protesto edildi. Ankara’da Yüksel Caddesi'nde 'laikliği kazanacağız' bildirisi dağıtıldı. 'Türkiye laiktir laik kalacak", "Ensarcı değil laik Türkiye" sloganlarının atıldığı bildiri dağıtımına Haziran Hareketi bileşenlerinin yanı sıra CHP Gençlik Kolları da destek verdi. İzmir’de de laiklik bildirisi kitlesel bir şekilde dağıtıldı. Muğla’nın Sınırsızlık Meydanı’nda da laiklik bildirisi dağıtımı gerçekleştirilirildi.

Kaynak: Birgun.net