Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) baskı, sürgün ve işten atmalara karşı laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencesi talepleriyle 28-29 Mayıs’ta dokuz ilde miting yapacak. KESK Eş Genel Başkanları Şaziye Köse ve Lami Özgen, mitinglerle ilgili dün basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin yüz yüze kaldığı ikilemin içinde ilerici ve demokrasi güçlerinin mitinglere güç vermesi gerektiğini belirten Şaziye Köse, “Ya başkanlık sistemi adı altında koyu bir diktatörlük rejimi kurumsallaşacak ya da köklü bir demokratikleşmenin yolu açılacak’’ diye konuştu.

‘Bunu durdurmak elimizde’

Henüz iş işten geçmediğini vurgulayan Köse, Saray ve AKP’nin öngördüğü yeni rejimi tamamına erdirmek için attığı her yeni hamlenin yeni çelişkileri derinleştirdiğini ve bir dirençle karşılaştığını belirtti. Demokrasi güçlerinin etkin bir seferberlikle, birleşik bir mücadeleyle, direnişi yayarak ve çeşitlendirerek diktatörlüğü ve faşizme doğru gidişata set çekebileceğini kaydeden Köse, “Bunu durdurmak elimizde, durdurabiliriz” dedi.

‘Ya faşizm ya demokratik cumhuriyet’

İnşa halindeki yeni rejimin sözcü ve temsilcilerinin durmaksızın laikliği hedef tahtasına yerleştirmesi ve bir hesaplaşma konusuna dönüştürmesinin nedensiz olmadığını ifade eden Köse, “Türkiye gerçek bir laikliğe, eşitliğe ve özgürlüğe, demokratik bir toplum ve demokratik bir cumhuriyette kavuşabilir ancak ve Türkiye’nin ikilemi ya faşizm ya demokratik bir cumhuriyettir aslında” diye konuştu.

‘Soruşturmalarla intikam alınıyor’

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise, KESK üyesi sendikalara bağlı üyelerinin 10 Ekim Ankara Katliamı sonrası yapılan iş bırakma ve basın açıklamaları nedeniyle yoğun soruşturmalara uğramasının mitingde öne çıkacak konuların başında geldiğini söyledi. 10 Ekim Ankara Katliamı sonrası 16 bin 475 eğitim emekçisine soruşturma açıldığını kaydeden Özgen, “Yürütülen soruşturmalar pervasızca, intikam alırcasına yürütülüyor” dedi.

Mitingler 28 Mayıs’ta Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana ve Samsun’da 29 Mayıs’ta ise Antalya, Trabzon ve Van’da gerçekleşecek.

*****

Eğitim Sen: Saray’ın ve AKP’nin baskısı her yerde

Eğitim Sen de 28-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecekleri mitinglere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Genel merkezdeki toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türkiye’de uzunca bir süredir başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarının Saray ve AKP iktidarın hedefleri doğrultusunda baskıcı, otoriter ve dayatmacı bir anlayışla yeniden düzenlenmeye çalışıldığını söyledi.

Laik olmayan bir eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olmasının, demokrasiye ve eşitlik mücadelesine hizmet etmesinin, bireylerin inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan gerçek anlamda özgürce yaşamasının mümkün olmadığını kaydeden Karaca, “Gerçek demokrasinin, eşit yurttaşlığın, temel hak ve özgürlüklerin genişlemesinin tek yolunun ‘Laik eğitim, laik yaşam’ mücadelesini güçlendirmekten geçmektedir” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net