Baltıkların en güzel şehirlerinden biri olan Vilnius, Litvanya'nın başkenti olması özelliğinin yanı sıra Avrupa'nın en büyük barok mimarisine sahip eski yerleşim yerlerine de sahip.

Kuzey şehirleri arasında gece hayatıyla popülaritesini koruyan ve aynı zamanda arnavut kaldırımlı sokakları, KGB İşkence Müzesi, Soykırım Müzesi, Balon turizmi ile seyahatseverlere eşsiz fırsatlar sunuyor.

İşte Vilnius'un gezilip görülecek yerleri:

1. Vilnius Katedral Meydanı

Vilnius Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında bulunan St. Stanislav ve St. Vladislav Katedrali’nin olduğu meydan şehrin en ünlü meydanı olarak kabul ediliyor. Burada ayrıca “the Palace of the Grand Dukes of Lithuania: Ulusal Müze” ziyaret edilebilir.

2. Vilnius Gediminas Kulesi

Gediminas Kulesi'nin üstünde bulunan seyir terasından şehrin manzarasını panaromik olarak seyredebilirsiniz.

3. Vilnius St. Anne and Bernardine Kilisesi

St. Anne ve Bernarde Kilesesi yaklaşık 500 yıllık bir yapı ve bu güne kadar hiç değişmeden gelebilmiş. Bu nedenle de Vilnius’un en görülmeye değer sembollerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. Kilise müzesi de gezilebilir.

4. Vilnius Pilies ve Didzioji Caddeleri

Pilies Caddesi Vilnius’un en eski ve renkli caddelerinden birisidir. Burayı görmeden dönmeyin.

5. Vilnius Başbakanlık Sarayı ve Üniversitesi

Vilnius Başbakanlık Sarayı Daukanto meydanında bulunuyor. 19. yüzyıldan kalma klasik yapı Başbakanlık ikametgahı olarak kullanılmaktadır.

6. Stikliu Caddesi

Stikliu ve çevresindeki caddelerde çok güzel el sanatları işleri yapıp satan dükkanlar ve galeriler bulunuyor. Bu şirin caddeyi gezi programınıza mutlaka ekleyin.

7. Vilnius Şehir Meydanı

Şehir Meydanı 15. yy’dan bu güne Vilnius Halkı için şehrin kalbi konumunda bulunuyor. Bütün geleneksel kutlamalar, açık hava müzeleri, halk konserleri hep burada düzenleniyor. Meydanın çevresinde restaurantlar, kafeler, dükkanlar bulunuyor.

8. Vilnius Auros Vartu Caddesi

Auros Vartu caddesi de üzerinde bulunan bir çok önemli noktayla kaçırılmaması gereken yürüyüş noktalarından birisidir. Bu cadde üzerinde : St. Casimir Kilisesi, Ulusal Konser Salonu , Basilian Kapısı, Holy Trinity Kilisesi, Holy Spirit Kilisesi , St. Theresa Kilisesi bulunuyor.

9. Vilnius Gediminas Bulvarı

Gediminas Bulvarı şehrin en geniş ve büyük caddelerinden birisidir. Yol üzerinde bulunan heykelin adı Vincas Kudirka.

10. Vilnius Amber Kehribar Galerileri

Amber (Kehribar) Galerileri 15. yy’dan kalma bir binada sergileniyor. Kehribar bu bölgeye özgü bir taş ve çok çeşitli mücevherleri yapılıyor.

11. Vilnius Subaciaus Caddesi Manzara Terasları

Vilnius Şehrinin manzarasını yukardan seyredebileceğiniz en güzel noktalardan birisi bu bölgede yer alan manzara teraslarıdır. Fotoğraf makinanızı mutlaka yanınıza almayı unutmayın.

12. Vilnius Uzupis Cumhuriyeti

Burada aşkın ve sanatçıların cumhuriyeti olarak bilinen Uzupis Cumhuriyeti bulunuyor. Kendi anayasası ve başbakanı bulunan Uzupis Cumhuriyeti de ziyaret edilebilir.

13. Soykırım Müzesi

KGB tarafından öldürülen binlerce Litvanyalı'nın duvarlarda isimlerinin yazdığı Soykırım Müzesi'ni ziyaret etmeden dönmeyin.

Kaynak: Birgun.net