Reuters’a konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nassan, Suriye'nin kuzeyinde federal yapı içindeki bölgelerin 'Kuzey Suriye Federasyonu' olarak adlandırılacağını ve burada yaşayan tüm etnik grupların temsil edileceğini söyledi. Nassan; "Açıklama Kürtler ve (bölgedeki) diğer grupların kurduğu öz yönetimin çerçevesini genişletilmesi anlamına gelecek."

Reuters'ın incelediği taslak belgelere göre, federal sistem konusunda önerilen model, demokratik bir öz yönetim ile yönetilen bölgelerin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kararlarını almalarını öngörüyor.

Taslakta ana hatları çizilen siyasi modelin kuzeyde Haseke bölgesindeki Rimelan kasabasında toplanan kurucu bir meclis tarafından onaylanması bekleniyor.

Bu siyasi oluşumun ardındaki ana güç olan PYD (Demokratik Birlik Partisi) yetkililerinden Nawaf Halil, Almanya'da AP'ye verdiği mülakatta, sadece bir Kürt bölgesi kurmayı amaçlamadıklarını oluşturulacak yapıda bölgede yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtlerin temsil edileceklerini söyledi.

Halil federalizmin bütün Suriye için model teşkil edebileceğini söyledi.

PYD'nin liderliğindeki savunma güçleri YPG ve YPJ ile müttefikleri, IŞİD güçlerini püskürterek kuzeydeki ilerlemesini geri çevirmeyi başarmışlardı.

Şu anda Suriye-Türkiye sınırının büyük bir kısmını YPG ile Arap, Süryani, Ezidi müttefiklerinden oluşan Suriye Demokratik Güçleri denetliyor.

Siyasi bir birliktelik de oluşturan bu ittifak hem Suriye hükümeti hem de onun İslamı muhalifleriyle arasına mesafe koyuyor.

Kurucu meclis toplandı
Suriye'nin kuzeyinde "federal sistem ilanı" kararını alması beklenen "Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi" bugün Suriye'nin kuzeyinde Haseke bölgesindeki Rimelan kasabasında 200 delegenin katılımı ile toplandı.

Fırat Haber Ajansının haberine göre, toplantıya Suriye'nin kuzeyinde Rojava adı verilen bölge içinde Kürtler ve müttefiklerinin ilan etmiş olduğu kantonların delegeleri ile "Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Ermeni, Çeçen halklarının temsilcileri ve El-Şehba, Minbic ve Halep bölgelerinden 200 temsilci katıldı."

Oluşturulan kurucu mecliste 16 siyasi parti ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile kadın ve gençlik örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Erbil merkezli Rudaw’a konuşan bir kaynak, bugün Rimelan’da yapılacak konferansta kantonların dağıtılacağı ve Rojava’da federal bir sistemin ilan edileceğini söylemişti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Suriye’nin kuzeyinde bir federal sistem kurulmasını konmasını desteklediklerini belirterek "Suriye’deki Kürtlerin, bu amaç için tek ses olması gerekiyor" demişti.

Ancak Cenevre'deki görüşmeler öncesi konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkelerinde federasyon kurulmasına kesinlikle karşı olduklarının altını çizmişti.

Kaynak: Birgun.net