Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin sonucunda kazanan Limak Cengiz Ortak Girişimi oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin sonucunu açıkladı.

Bakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;
* Toplam 169 kilometre. Kurtköy'de başlıyor, Akyazı'da bitiyor. 2x4 yani 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş. Toplam yatırım tutarı 4,5 milyar Türk Lirası.

* Yatırım süresi yaklaşık 3 yıl kadar. Tabii arazide neyle karşılaşacağız bilemeyiz. İhalenin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, kilometre başına belirlenen geçiş ücretleri var, buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor.

* Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.

* Böylesine büyük projenin bu şekilde bir bedelle yapılıyor olması, Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Ayrıca ne kadar rekabetçi bir çalışma olduğunu, rekabetçi bir ihale gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
* Projenin gerçekleşmesi için girişim grupları kredilerini de kendileri ayarlayacaklar. Özellikle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası konusunda da teklif niyet mektubu bulunmaktadır.

* Projenin devamı Kurtköy'den Havalimanı'na kadar devam ediyor. 26 Ağustos'ta açacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil 95 kilometre, katılım yollarıyla 200 kilometrenin üzerine çıkıyor.
* Havalimanı'ndan Kınalı'ya Edirne asfaltına TEM yoluna bağlamak için 88 kilometrelik bir bölüm daha var. O bölümü yine YİD modeliyle yapıldı. Buraya da 8 teklif geldi. Bunların içinde yapımsüresi dahil olmak üzere en düşük işletme süresini veren grup Kolin Kalyon Ortak Girişim Grubu'dur. Teklif edilen süre 7 yıl 9 ay 12 gündür. Buradan 3 yıl yapım süresini çıkardığınızda 4 yıl gibi bir işletme süresi kalmış olacaktır. (Habertürk)

Kaynak: Birgun.net