DOĞU EROĞLU / [email protected]
@DoguEroglu

Kütahya Gümüşköy’de, Eti Gümüş A.Ş.’nin işlettiği gümüş madeninde, cevheri toprak ve kaya tabakalarından ayırmakta kullanılan siyanür havuzlarına dayanak oluşturan setler Mayıs 2011’de çökmüş, havuzlarda tutulan siyanürün bir kısmı toprağa ve suya karışmıştı. İhmali görmezden gelen Eti Gümüş A.Ş., setlerin çökmesine karşın üretimi sürdürmüş, ilerleyen aylarda tesis yakınlarındaki Dulkadir Köyünde pek çok yurttaş zehirlenmiş, tesisten gelen suyu içen hayvanlarsa zehirlenerek ölmüştü. Siyanür zehirlenmesi olayının ardından sendikalar ile kitle örgütlerinin oluşturduğu Gümüşköy İzleme Platformunun suç duyurusu sonrasında açılan davada, işletmeci Eti Gümüş A.Ş.’nin 4 yetkilisine bilinçli taksirle çevreyi kirletmek suçundan 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi, sanıklardan biriyse beraat etti.

Tüm cezalar ertelendi

DİSK Devrimci Maden İş, KESK Tarım Orkam-Sen, KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, Eğitim-Sen, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası, EGEÇEP ve TMMOB’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odasının suç duyurusu sonrasında açılan davaya, Çağdaş Hukukçular Derneği, TMMOB’ye bağlı Jeoloji, Metalurji, Çevre ile Kimya Mühendisleri Odaları da 8 Dulkadirli yurttaşın yanında müdahil olmuştu. Tavşanlı 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada 4 Mayıs tarihinde alınan kara göre, Eti Gümüş A.Ş.’nin 4 yetkilisi, çevrenin bilinçli taksirle kirletilmesi suçundan ceza aldı. İş güvenliği uzmanı beraat ederken, Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü, projelerden sorumlu genel müdür yardımcısı, fabrika üretim müdürü ile fabrika yatırım ve bakım onarım müdürüne 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Bu isimlere verilen cezaların tümü ertelendi. 4 sanık hakkındaki bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet verme iddiası hakkındaysa Türk Ceza Kanunu 44’üncü maddesi uyarınca fikri içtima uygulanarak hüküm oluşturulmadı. Yani, bir suç fiili için öngörülen iki ayrı cezadan daha fazla hapis cezası öngöreni üzerinden hüküm kurulduğu için, bilinçli taksirle yaralama hakkında ayrıca hüküm oluşturulmadı.

Üretim müdürü itiraf etmişti

Siyanür havuzları için oluşturulan setlerin çökmesinin, “genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması” iddiasıyla, Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesinde görüldüğü davada da 3 teknik yetkiliye 3’er ay hapis cezası çıkmıştı. Davanın sanıklarından üretim müdürü Orkun Elgin 7’nci duruşmadaki ifadesinde, “Daha önce de setler yükselttik [Başka projelerde], onlar yıkılmadı. Demek ki setlerin yapımında hata var. Setlerin üzerinden silindir geçirilmedi. Kamyon tekeri ile set yapıldı” sözleriyle ihmali ortaya koymuştu. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu da siyanür barajı inşaatının duvarlarının tekniğe aykırı yapıldığını tespit etmişti.

Kaynak: Birgun.net