TSK’nin koalisyon güçler ile ÖSO’ya bağlı cihatçı güçler ile başlatığı Cerablus operasyonuna ilişkin bir diğer tartışma konularından olan YPG ve ÖSO arasında olduğu belirtilen çatışma ile ilgili ABD’de açıklamalarda bulundu. ABD Savunma Bakanlığı, Cerablus’un güneyindeki çatışmaları “kabul edilemez” bulduğunu açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, “Acilen çatışmaların sonlanması için gerekli önlemler alınmalı ve taraflar savaş pozisyonundan çıkmalı” dedi. New York Times gazetesinde yer alan habere göre, Cook, “Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalif gruplar ve SDG ile bağlantılı birimler arasında Cerablus’un güneyinde yaşandığı bildirilen çatışmalara ilişkin haberleri yakından izliyoruz. IŞİD’in artık bulunmadığı bir noktada yaşanan bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu netleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cook’un açıklamasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı’dan (Pentagon) YPG ve ÖSO çatışmasına ilişkin ayrı bir açıklama daha geldi. Açıklamada, Türkiye’nin ‘kırmız çizgi’ olarak ilan ettiği PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi isteğine ilişkin olarak, “YPG’nin büyük oranda Fırat’ın doğusuna çekildiği görülüyor” dendi. Ayrıca açıklamada, “Koordine edilmemiş operasyonlar ve manevralar IŞİD’in işine yarar” ifadeleri de kullanıldı.

Kabul edilemez

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi Brett McGurk ise ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarından yaptığı alıntıları Twitter’da paylaştı. Türkiye’nin Cerablus’un güneyine düzenlediği hava operasyonları ve ÖSO ile SDG arasındaki çatışmaların ABD tarafından “kabul edilemez” ve “derin endişe kaynağı” olarak görüldüğünü belirten McGurk, “ABD bu faaliyetlere dahil değildir. ABD güçleri ile koordine değiller. Ve onları desteklemiyoruz” ifadesini kullandı.

Cihatçılar 33 köyü aldı

Öte yandan, koalisyonda yer alan ÖSO’ya bağlı cihatçı güçlerin operasyonun başladığı tarih 24 Ağustos’tan bu yana YPG’ye ait 33 köyü aldı. Böylece, TSK’nin desteği ile ilerleyen ÖSO yaklaşık 250 kilometre karelik bir alanı ele geçirmiş oldu.

YPG: Yığınak yapmıyoruz

Cerablus operasyonunun dün 6’ncı gününde ÖSO’nun Menbiç’e ilerlemesi üzerine YPG ve ÖSO arasında çatışma başladığına dair Amerika tarafından gelen açıklamalara ilişkin, YPG’den de bir takım açıklamalar geldi. Reuters, YPG’nin Menbiç’deki savunma hatlarını güçlendirmek için bölgeye silah ve personel takviyesi yaptığını duyurdu. Ancak, söz konusu ‘yığınak takviyesi’ haberlerini YPG yalanladı. YPG Sözcüsü Redur Xelil, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Menbiç’e yönelik yapılan hiçbir askeri takviye yok. Türkiye’nin Fırat’ın batısında YPG ile savaştıkları iddiası kesinlikle doğru değil. Bu iddialar, Suriye topraklarını işgalini genişletmek amacıyla uydurulan desteksiz bahaneler” dedi.

Kaynak: Birgun.net