DOĞU EROĞLU / [email protected]

IŞİD, Türkiye’nin Suriye sınırından tamamen temizlendi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre, TSK ile ÖSO’nun kontrolü altındaki alan henüz Türkiye’nin güvenliğini sağlamaya yeterli değil. Erdoğan Çin’de yaptığı konuşmada arzuladığı güvenlik koridorunun boyutlarının doğu-batı ekseninde 95 kilometre, kuzey-güney doğrultusundaysa 45 kilometre genişliğinde olduğunu açıkladı. Bu da Fırat’ın batısından, yani Cerablus’tan Azaz’a, 95 kilometrelik koridorun, güneye doğru 45 kilometre inmesinin, yani Menbiç ve El Bab’ı da kapsamasının öngörüldüğünü gösteriyor. Halep’teki gelişmeler, yani Suriye’nin ilerleyişi de göz önünde bulundurulduğunda, güvenlik koridoru, kantonları birleştirme projesinde PYD’nin karşısına IŞİD’e ek olarak hem Türkiye’yi ve TSK destekli grupları hem de Esad rejimini çıkaracak gibi gözüküyor.

Şam ilerliyor

Suriye devleti ve Hizbullah ise Halep’teki savaşta aşama kaydediyor. Ramuse’deki topçu okulu komutanlığını yeniden ele geçiren rejim, daha önce Fetih Ordusu’nun tuttuğu askeri akademiyi de tamamen kontrolü altına aldı. Bu gelişmeler, Halep için ABD ile Rusya tarafından önerilen çözüm planlarının da yazgısını belirleyecek.

ABD’nin Halep için teklifi, kentin hem Şam ve Hizbullah’tan hem de Fetih Ordusu ve diğer cihatçılardan arındırılarak silahsızlandırılması yönünde. ABD’nin bu yöndeki son teklifi, Hizbullah ile Şam’ın ilerleyişini sürdürmesini bekleyen Rusya tarafından kabul edilmedi. Rusya’nın teklifiyse, kentteki siviller için güvenlik koridoru açılması ve sivillerin kenti zarar görmeden terk etmesinin sağlanmasıyla sınırlı. Rusya’nın Halep’teki Şam zaferine duyduğu güvenin sebepleri arasında, Nureddin Zengi ve Sultan Murat Tugayları ile Faylak-uş Şam gibi grupların Cerablus’tan başlatılan TSK destekli ÖSO operasyonlarına destek vermek için Halep’ten çekilmeleri de var.

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyonla eşgüdümlü düzenlenen Kuzey Rakka Operasyonu kapsamında Menbiç’i IŞİD’in elinden alan Suriye Demokratik Güçleri, El Bab üzerine ilerleyip buradan da Afrin’e ulaşmak niyetindeydi. Ancak Türkiye’nin güvenlik koridoru oluşturmak için başlattığı harekat, SDG ilerleyişine son verdi. Üstelik operasyonlarda TSK’nın vekil olarak kullandığı ÖSO’ya katılmak üzere Halep’ten ayrılan gruplar da SDG’nin harekat sahasını kısıtlıyor. Türkiye’nin güvenlik koridoruna temas etmeden, Afrin’e El Bab üzerinden ulaşılması yönünde varıldığı söylenen SDG-Türkiye mutabakatı da, rejimin Halep’te daha fazla güç kazanmasıyla imkansız hale gelebilir.

Kaynak: Birgun.net