Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün ilk toplantısını yapacak. Komisyonu bekleyen ilk krizin çalışma süresi olması bekleniyor.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısı saat 10:00’da başlayacak. Toplantıya TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlık edecek, Meclis’teki 4 parti de 3’er vekil ile komisyonda temsil edilecek. Toplantıya AKP’den Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya ve Abdulhamit Gül; CHP'den Ömer Süha Aldan, Bülent Tezcan ve Namık Havutça; HDP'den Garo Paylan, Meral Danış Beştaş ve Mithat Sancar; MHP'den ise Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir katılacak.
İlk toplantısında, çalışma usul ve esasları, çalışma süresi ve yöntemi, kararların alınma şeklinin ele alınması beklenen Komisyon, çalışma süresi nedeniyle kriz yaşayacak.

Güvence istiyorlar
AKP, Başbakan Davutoğlu’nun daha önce açıkladığı gibi Komisyon için 6 aylık bir süre belirlenmesini istiyor, fakat muhalefet bu öneriye sıcak bakmıyor.
Muhalefet, bu yönde bir karar alınmasa da AKP’nin 6 ay sonra “yeterince çalıştık, uzlaşamıyoruz” diyerek komisyonu dağıtmak istemesine kar da önlem olarak güvence almak istiyor.


Daha önce oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu 25 ay çalışmış ve ancak 60 madde üzerinde ortaklık sağlayabilmişti. AKP, yeni Komisyon’dan böyle kısa bir sürede, hem de başkanlık sistemi isteği masadayken, uzlaşma çıkmayacağını biliyor.

Amaç referandum
İktidarın esas amacı ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açık ettiği üzere 330 vekili bulup referanduma gitmek. Bu nedenle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu, ‘muhalefet partileri uzlaşmadı’ şeklinde yapacağı propagandanın temelini atmak için kullanmayı planlayan AKP, süreyi de kısa tutarak önümüzdeki Eylül-Ekim aylarında referanduma gitmek istiyor.

Kaynak: Birgun.net