Kızılderililerin, yaşadıkları bölgeden geçirilmesi planlanan petrol boru hattına karşı mücadelesi sonuç verdi. 4 milyar dolarlık proje iptal edildi.

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde, Kızılderililerin yaşadığı bölgedeki petrol boru hattı projesi iptal edildi. Beyaz Saray yönetimi, 4 milyar dolarlık proje inşaatını askıya aldı.

Karar Kızılderilileri sevindirirken bölgenin petrol konseyi yetkililerini kızdırdı. Boru hattının çevreye zarar vereceğini savunan Kızılderili kabilelerin başlattığı protesto gösterilerine sanatçı ve siyasetçiler de destek vermişti. Sorunu mahkemeye taşıyan bölge halkı istediğini alamadı.

Devreye giren hükumet, bölge halkıyla istişare olmadan projenin hayata geçirilmesini “Bu boru hattının patlamayacağının garantisini vermiyorlar. Böyle bir şey olursa sadece suyu değil, toprağı ve tüm bitkileri de zehirleyecek. Her şeyi yok edecek” ifadeleriyle eleştirdi.

Kuzey Dakota’da Missouri Nehri boyunca yaşayan binlerce Kızılderili, 1958’de inşa edilen Oahe Barajı nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Birgun.net