İstanbul’un Kartal ilçesindeki İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan kız öğrencilere idareciler tarafından " “Erkekleri tahrik etmek için mi dar pantolon giyiniyorsunuz?” diye sorular yöneltildiği ortay açıktı.

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre; Okuldaki bazı öğrencilere dönük öğretmen ve okul yönetiminin sergilediği davranışlar, velileri de isyan ettirdi. Bazı veliler bugün okul önünde eylem yaptı.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) okul önünde yaptığı basın açıklamasıyla öğrencilere dönük baskı ve uygunsuz davranışlara tepki gösterdi.

Basın açıklamasında Ensar Vakfı’yla ortaklaşa düzenlenen‘değerler eğitimi’ seminerlerine katılmayan öğrencilerin ikna odalarına alındığı belirtilirken, bu seminerlere girmek istemeyen öğrencilerin dilekçe verdiği, okul yönetiminin bu öğrencilerin ailelerini tek tek arayarak okula çağırdığı kaydedildi.

Açıklamada kız öğrencilere dönük pantolon kontrol adı altında yapılan uygulamaya da tepki gösterilerek, “Okulda kız çocuklarımıza cinsiyetlerinden dolayı baskı kurulmakta, kılık kıyafet kontrolleri sırasında çocuklarımız idareciler tarafından ‘Erkekleri tahrik etmek için mi böyle giyiniyorsunuz?’gibi sözlerle tacizlere uğramaktadır” dendi.

Açıklamada bu baskıcı uygulamalara son verilmediği takdirde yürüyüş ve eylemlerin büyütüleceği belirtildi.

ÖĞRENCİLER ANLATIYOR
Yaşadıklarını birer dilekçeye döken öğrenciler, maruz kaldıkları durumu şu sözlerle özetledi:

– Okulumuzda her sabah dar pantolon giyiniyoruz diye bizi kenara ayırıyorlar ve derse geç kalıyoruz, derse geç kaldığımızda öğretmenlere bizi yok yazmalarını söylüyorlar. Okulda olduğumuz halde yok yazılıyoruz.

– İHH’ya (İnsani Yardımlaşma Derneği) bağış yapmamız için her sınıfa kumbara dağıtıyorlar ve kumbaraya para atmak zorunda olduğumuzu söylüyorlar.

– Okulda siyaset konuşmanın ve siyasi kitaplar okumanın yasak olduğunu söyleyip okul zilini seçim zamanı AKP’nin seçim arabalarında çaldığı Diriliş filminin müziği yapıyorlar.

Ensar Vakfı’nın seminerlerine girmeyen öğrencilere taciz

– ‘Değerler eğitimi’ adı altında seminer yapılacağına ve belirli bir saatte konferans salonuna ineceğimizi söyleyip zorla indiriliyoruz. Nöbetçi öğrenci tarafından seminer için salona indirildiğimizde Ensar Vakfı olduğunu anladığımızda çıkmak istedik. Okul müdürümüz ve müdür yardımcımız tarafından zorla sokulmak istendik. Kabul etmeyince zorla sert bakışlar ve aşağılayıcı sözlere maruz kaldık.

– Bir başka seminerde ‘Tecavüzden söz etmediniz’ diyen ve seminere katılmak istemeyen arkadaşlarımız 40 dakika boyunca müdür yardımcımızın odasında ikna edilmeye çalışıldı.

Kız öğrencilere dar pantolon sorusu: Erkekleri tahrik etmek için mi giyiniyorsunuz?

– Müdür yardımcımız tarafından ‘Namaz kılıp kapanın, dar (pantolon) giymeyin’ gibi ifadeler kullanıyor.

– Din öğretmenimiz “Bir kişi (Muharrem Büyüktürk) yüzünden koca vakıf (Ensar) suçlanamaz” diyerek bize vakfı savunuyor.

-Müdür yardımcılarınca dar pantolon giydiğimiz için erkekleri tahrik etmekle suçlandık. Okulumuzda duyduğumuz hakaretler bizi rahatsız ediyor.

– Okulumuzda karma eğitim veriliyor, teneffüslerde erkek arkadaşlarımızla koridorda yürüdüğümüzde bize dik dik bakıyorlar. Sınıfımız sadece kız sınıfı olduğu için erkek arkadaşlarımızı sınıfa sokmamızı yasaklıyorlar. Sınıftan başka bir öğrenciyi çağırıp bu kimin sevgilisi şeklinde soruyorlar.

– Rehberlik dersinde sınıf öğretmenimiz bize abimiz babamızdan uzak durmamızı, onların erkek olduğunu söylüyor.

– Ensar Vakfı’nı okulda istemediğimizi bildiren dilekçeler yazdığımızda velilerimizi okula çağırıp onları tek tek odalara alıp ikna etmeye çalışıyorlar.

Kaynak: Birgun.net