Dünya dün Japonya, Fransa ve Almanya’da meydana gelen şiddet olaylarıyla sarsıldı. Japonya’nın başkenti Tokyo’da 19, Fransa’nın Rouen kentinde 1, Almanya’nın Ansbach ile Berlin kentlerinde meydana gelen iki ayrı olayda da 3 kişi yaşamını yitirdi.

Engelliler merkezinde katliam

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun Sagamihara bölgesinde 19-75 yaş arasındaki 150 engelliye bakım ve konaklama hizmeti veren merkezi basan bıçaklı saldırgan 19 kişiyi öldürdü, en az 26 kişiyi yaraladı. Polise teslim olan 26 yaşındaki saldırgan Satoshi Uematsu’nun söz konusu merkezin eski bir çalışanı olduğu belirtildi. Şubat ayında merkezdeki işinden ayrıldığını belirten saldırganın ‘bu dünyadan engellileri temizlemek istiyorum’ dediği açıklandı.

Fransa’da IŞİD saldırısı

Fransa’nın Rouen kentinde de bıçaklı iki kişi, dün kilisede cemaatini rehin aldı. 84 yaşındaki bir papazın boğazı kesilerek öldürüldüğü, yaralılardan birinin de durumunun ağır olduğu bildirilirken iki saldırganın da polis tarafından öldürüldüğü kaydedildi. Rouen kenti Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da memleketi. Saldırıyı IŞİD üstlenirken saldırganlardan birinin daha önce Türkiye’ye geldiği iddia edildi.

Paris terörle mücadele savcısının soruşturma başlattığı saldırıya ilişkin bir açıklama yapan Hollande, “Bu aşağılık bir terör saldırısıdır” ifadelerini kullanırken, iki saldırganın da IŞİD’e biat ettiğini söyledi. IŞİD’e karşı tüm yöntemlerle savaşacaklarının altını çizen Hollande, bu savaşı sürdürürken insan hakları ve demokrasiye de saygı duyacaklarını sözlerine ekledi. IŞİD’in yayın organı olarak bilinen Amaq haber ajansı da saldırıyı örgütün düzenlediğini bildirdi.

Türkiye’ye gelmişti iddiası

Normandiya’da yaşayan bir Müslüman lider, saldırganlardan birinin geçmişte Türkiye’ye gittiğini ve bunun üzerine polis tarafından takibe alındığını öne sürdü. Mohammed Karabila adlı Müslüman lider, saldırganın en az 1.5 yıldır polisin takibinde olduğunu belirtti.

Almanya’da iki saldırı

Bir aydan beri peş peşe saldırıların yaşandığı Almanya’da önceki gece Ansbach kentinde bir mültecinin üzerindeki patlayıcıyı bir konser alanının hemen yakınında infilak ettirdiği bildirildi. Ülkede bir hafta beşinci saldırı yaşanırken bombacının telefonunda terör örgütü IŞİD’e biat videosu çıktı. Saldırganın öldüğü 3 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de de bir üniversite hastanesinde silahlı bir kişi önce bir doktoru vurdu, sonra da kendini öldürdü. Hastası tarafından vurulan doktor, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Öğlen saatlerinde Steglitz ilçesinde meydana gelen olayda başka ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Berlin polisi olayda terör saldırısı izine rastlanmadığını açıkladı.

Kaynak: Birgun.net