CAN UĞUR / [email protected]
@canugur1987

Türkiye’deki üniversitelerde hazırlanan tüm yüksek lisans ve doktora tezlerinin erişime açıldığı YÖK’e bağlı Ulusal Tez Merkezi’nde bulunan Fethullah Gülen’le ilgili tezi silinen Tunceli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu BirGün’e konuştu. Gülen Cemaati’yle ilgili kapsamlı bilgilerin yer aldığı ve eleştirel ifadelerin tezinin bulunduğu tezinin siteden kaldırılmasını Çobanoğlu şu sözlerle yorumladı: Tezimin ve adımın bu tarz tartışmaların içerisinde yer almasından üzüntü duymaktayım. Ben dün olduğu gibi bugün de çeşitli konulardaki yayınlarımda akademik meslek ahlâkı gereği bilimsel ve eleştirel bir pozisyona sahibim. Üniversitede aldığım eğitim ve kültür bana, analitik düşünmeyi, eleştirel olmayı ve sosyal olgulara yaklaşırken mesafeli durmayı öğretti.

Çobanoğlu söz konusu kitabı yazdığı dönemde Gülencilerin kendisini hedef aldığını dile getirirken bugün de iktidar tarafından aynı çalışması nedeniyle böyle bir uygulamaya maruz kaldığını şu sözlerle eleştirdi: Zamanında bu çalışmamdan dolayı cemaatin hışmına uğradığım. Bunların kayıtlarına internetten ulaşılabilir. Bana da komplolar kuruldu. Yurtdışı ve proje çalışmalarında akademik engeller yaşadım. Ben bir konuyu çalışırken, bir sosyal olguyu görünür kılmak, bir yapıyı çözümlemek için bağımsız gözle çalışmalar yaparım. Yandaş veya karşıt olmak bilimselliğe aykırıdır. Bu tarz çalışmalar akademide fazlasıyla mevcut ama bugün onların adlarını yazarları bile anımsamıyor.

UMARIM DÜZELTİLİR

Çobanoğlu sözlerine şu ifadelerle noktaladı:

Bunların hiçbir ağırlığı, itibarı yok, olamaz. Üstelik akademide olmak her türlü iktidar odağına karşı mesafeni korumak da demektir. Herkesi aynı torbaya doldurmaya çalışan bir anlayıştan kaçınılmalıdır. Hâlbuki bugün bazıları benim çalışmalarımı okumamış, beni tanımıyorlar ama cemaat beni iyi tanıyordu ve hatta hedefine koymuştu. Meselâ kitabım ilk basıldığında (2012) cemaatin büyük büyük abilerinden birinin o zamanki rektörümüzü arayıp bana yüklendiğini ve üzerimde baskı kurulmasını istediğini sonradan öğrendim. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı, yapığım çalışmaların medyada FETÖ ile ilişkilendirilmeye çalışılması dehşet verici. YÖK'ün bunlara itibar etmeyeceğine, daha soğukkkanlı olacağına, daha incelikli bir ayrımla, en kısa sürede bu durumu düzelteceğine inanmak istiyorum.

KİTAPLAŞTIRILMIŞI

Akademisyen Yavuz Çobanoğlu’nun siteden kaldırılan doktora tezi “Fethullah Gülen’de Sosyal Ahlak Tasavvuru” ismini taşıyor. Gülen Cemaati’nin sosyolojik yapısına eleştirel bir gözle yaklaşan çalışma Çobanoğlu tarafından 2012 yılında "'Altın Nesil'in Peşinde” ismiyle kitaplaştırıldı.

DİĞER TEZLER DE SİLİNDİ

Öte yandan Fethullah Gülen’le ilgili tezler, Nedim Şener’in dün Posta gazetesinde yayımlanan “Üniversitelerde FETÖ Tezleri” başlıklı yazısıyla gündeme gelmişti. Gülen cemaatini uzun yıllardır izleyen Şener, konuyla ilgili bilgi edinmek için Ulusal Tez Merkezi’ndeki tezleri de okuduğunu belirtmiş, 17/25 Aralık operasyonlarından sonra dahi Gülen ile ilgili tezlerin üniversiteler tarafından onaylanmaya devam ettiğine dikkat çekmişti. Bu yazının ardından sitede bulunan Gülen’le ilgili diğer tezler silindi.

Kaynak: Birgun.net