Ramazan ayında fiyatları her yıl artış gösteren kırmızı etin fiyatının bu yıl ramazan ayında ne olacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Geçen yıl ramazan ayında kilosu 35 liradan 40 liraya kadar çıkan kırmızı ette fiyatlar 2016 yılında bazı marketlerde 70 liraya kadar çıkmış, ardından et ve Süt Kurumu’nun müdahalesiyle düşüşe geçmişti. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ise bu ramazanda fiyatlarda zam beklemediğini bildirdi.

Fırsatçılara dikkat edin
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayının yaklaşmasıyla piyasada hareketliliğin başladığına işaret etti. Yurttaşların gıda fiyatlarını yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Para hırsı ile ramazanı fırsat bilerek zam yapanlara dikkat edilmeli” ifadesini kullandı.

Esnaf zam yapmasın
Esnaf ve sanatkarlardan ramazanda gıda fiyatlarına zam yapmamasını isteyen Palandöken, açıklamasına şöyle devam etti: “Et ve et ürünlerinde bu ramazan ayında zam beklemiyoruz. Et ve Süt Kurumu bu konuda gereken tedbiri almış durumda. Ramazan pidesi geçen seneki fiyattan sofralarımızda yerini alacak. Ayrıca, hayırseverler dağıtacakları paketlerin içini kontrol etmeli. Son tüketim tarihi gelmiş yada geçen gıda maddelerinin olup olmadığına bakmalı.”



Kırmızı etin kilosunda fiyatlar ise ortalama kıyma ve kuşbaşıda 45-50 liraya satılıyor.

Pidede fiyat aynı
Ramazan ayının bir diğer önemli besin maddesi olan Ramazan pidesinde fiyat belirsizliği geçen hafta sonlanmıştı. Fırıncılar Federasyonu’ndan yapılan açıklamada 250 gram ekmeklik pidenin fiyatının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1,5 lira olacağı bildirilmişti.

***

‘Beyaz’da fiyat kanatlandı

Kamuoyunda ramazanda kırmızı ete zam yapılıp yapılmayacağı konusu henüz belirsizliğini korurken beyaz ette zam yüzde 100’e yaklaştı. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kışın kilosu 7-8 TL olan tavuk kanatın kilosunun 18-20 TL’ye yükseldiğine dikkat çekti. Et ve Süt Kurumu’nun 10 bin ton et ithalatını da değerlendiren Yalçındağ, kurumun bunu kendi ihtiyaçları doğrultusunda yaptığını, bunun azımsanmayacak ancak abartılacak bir rakam olmadığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net