Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin çağrısı ve bir çok demokratik kitle örgütünün katılımıyla düzenlenen Taksim mitinginde 10 maddelik bir 'Taksim Bildirgesi' okudu.

Kılıçdaroğlu'nun meydanın oylamasına da sunduğu 24 Temmuz Taksim Bildirisi:

1- 15 Temmuz darbe girişmi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento darbeyi püskürtmüştür. Bu girişimin sorumlularını kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye'de tartışmasız bir ortak payda oluşmuştur.

3- Her türlü darbeye karşı çıkmak tüm demokratların demokrasiden yana olanların bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta, yaşasın tam demokrasi demeliyiz.

4- Darbe girişimi, halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır.

5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.

6- Bu darbe girişimi anayasada, yasama, yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin, demokrasideki denetleme işlevinin güvencesi olduğunu ortaya koymuştur.

7- Balyoz, ergenekon gibi davalarda mağdur edilen insanların itibarlarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.

8- Girişim, devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Devletin yapılanmasında, bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz.

9- İnancı, kimliği, yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları, bu ülkenin meydanlarında özgürce gezebilmelidir. 15 Temmuz darbe girişimi, 3. sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye darbe hukukundan arınmalıdır.

10- Devlet kinle, öfkeyle, ön yargıya yönetilmez. Girişimde bulunanlar, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. İşkence, kötü muamele, tehdit, devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.

10 maddeyi Taksim Manifestosu olarak oylarınıza sunuyorum. Bütün medya mensubu arkadaşlarıma, dünya tarihine geçecek olan Türkiye'nin demokratik anlayışını çekmelerini istiyorum. Artık çocuklarınıza diyeceksiniz ki 24 Temmuz 2016'da Taksim Meydanı'nda demokrasiye bağlılığımızı, M. Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bağlılığımızı el kaldırarak onayladık diyeceksiniz.

Hep birlikte bir tarih yazdık. Hep birlikte demokrasiye sahip çıktık. Taksim Manifestosu Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır. 100 binlerin oyuyla kabul edilen bir manifesto dünyada ilk kez kabul ediliyor.

Demokrasiye gönül veren vatandaşlarım, tarih yazan bir kentteyiz. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'dayız. Taksim Meydanı bizim demokrasi tarihimizde yer alan önemli bir meydandır. 3 Haziran 1977, Ecevit'e suikast düzenleneceği söylendiğinde Ecevit "yarın tek başıma Taksim'e gideceğim" dedi, arkasında bugün olduğu gibi 100 binler vardı.

1 Mayıs 1977, Kanlı 1 Mayıs olarak tarihe geçen bir gün. Bizim tarihimizde yer alan ve henüz aydınlığa kavuşmamış olan bu olay yine bu meydanda geldi. Ama bu meydan bugün cumhuriyetin meydanı oldu. Hepinize yürekten şükranlarımı sunuyorum. Ve Taksim Meydanı, ulu çınarları ile bize gülümseyen meydan, ağaçların kesilmemesi için gençlerin doğaya sahip çıktığı bir meydan. Bu meydanda Gezi olayları yaşandı ve o olayda ellerinde karanfillerle gençlerimiz, bu ülkenin umudu hep beraber ayağa kalktı.

Ülkemizi seviyoruz, insanlarımızla beraber bir arada yaşamak istiyoruz. Az önce söyledim, bugün tarihi bir gün. Bugün Lozan Antlaşması'nın kabul edildiği bir gün. Türkiye Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz gün. Lozan'ı hayata geçiren bütün dostlara, bütün tarihe, M. Kemal ve arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyor ve onları saygıyla anıyoruz. Cumhuriyeti emekle kurduk, alın teriyle, göz yaşıyla kurduk, binlerce şehidimizin kanı var. Bizim ayakkabımız yoktu, çarıklarımızı giydik. Yiyeceğimiz yoktu, kara ekmeği bölüştük. Ama bir şey vardı, birlik ve beraberlik vardı. İnşallah yine birlik ve beraberlik içinde Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştıracağız. Babalarımız ve dedelerimiz bize cumhuriyeti kurdular ama o cumhuriyeti özgürlükçü bir demokrasiyle taçlandırmak bizim görevimizdir.

Her bir vatandaşımız, yaşam tarzı ne olursa olsun, özgürlükçü demokrasiyi getirmekle görevlidir. Bu görevi ben dahil 79 milyon her yurttaşın yerine getirmesi gerekir ve bizim namus borcumuzdur. Söz verdik dedelerimize, babalarımıza, Türkiye'yi özgürlükçü demokrasiyle barıştıracağız dedik. Bu görevi yerine getirmek hepimizin namus borcudur.

Bugün Basın Bayramı. Tam 108 yıl önce medyaya vurulan zincirleri kırdık ve basın bayramı bu ülkede 108 yıldır kutlanmaya çalışılıyor. Dönemin devlet adamı Ali Paşa diyor ki, basın özgürlüğü ancak hatalarını düzeltmek istemeyen hükümetler için tehdittir. Basın özgürlüğünü hep beraber savunacağız, madem ki özgürlükçü demokrasi diyoruz, birinci adım medya özgürlüğüdür. 15 Temmuz darbe girişiminin yenilgiye uğramasının ana unsurlarından biri kesinlikle medya özgürlüğüdür. Medyanın açık ve net darbeye karşı olmasıdır.

Dün medya özgürlüğüne karşı çıkanlar, bugün yaptıkları hatanın inşallah farkına varırlar. Basın mensuplarının bayramını kutluyorum. Basını özgür olmayan bir toplumun kendisi de özgür değildir. O nedenle biz hep birlikte basın özgürlüğünü savunacağız.

Biz özgürlük için, demorkasi için, hep birlikte yaşamak için büyük bedeller ödemiş bir milletiz. Türkiye'nin aydınları, düşünürleri, demokrasi sevdalıları bugün sahip olduğumuz haklar için zindanlarda bedel ödediler. Aynı bedeli artık ödememeliyiz.

15 Temmuz akşamında darbeye karşı direnmek, darbeyi dışlamak Türkiye'den hepimizin ortak görevi oldu. Darbeye karşı çıkan bütün siyasal partilerin genel başkanlarını, onlara destek veren bütün vatandaşlarımı yürekten kutluyorum veonlara şükranlarımı sunuyorum.

Darbe üzerinde neden bu kadar duruyoruz? Türkiye Cumhuriyeti'nin darbeler tarihine baktığınızda, en ağır bedeli ödeyen CHP'dir. Her darbeden sonra genel başkanlarımız hapse atıldı, biz kanla dişle tırnakla kazandığımız demokrasinin kıymetini de, darbecilerin ne mal olduğunu da en iyi bilen partiyiz. Biz bize emanet edilen cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak için gerekirse canımızı, malımızı ortaya koyduk. 15 Temmuz darbesi Türkiye'nin sosyal hukuk devletine karşı yapılmış girişimdir. TBMM'ye o bombalar yağarken parlamentoda görev yapan tüm milletvekili arkadaşlarım direnmiş ve dik durmuştur. Milletvekilleri dik durdu ve bu meydanda olan yüz binler dik durdu ve demokrasi kazandı.

Demokrasi nedir? Demokrasi bir yaşam biçimidir, kültürdür, insana saygıdır, demokrasi insan demektir insan. Demokrasi aynı zamanda laikliktir, din ve vicdan özgürlüğü demektir. Kimsenin inancına müdahale etmemek demektir. Laiklik her inancın güvencesidir. Demokrasi aynı zamanda sosyal devlet demektir. Darbeciler, kendi geleceklerini düşünürler, güvence altına almak isterler. Demokrasi aynı zamanda halkın iradesine saygı göstermek demektir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, bu coğrafyada darbecilere asla izin vermememiz gerekiyor. Demokrasi, demokrasi üzerindeki her türlü vesayete karşı olmak demektir. Hiçbir vesayeti kabul etmeyeceğiz.

Demokrasi aynı zamanda hukukun üstünlüğü demektir. Darbeciler güçlülerin üstünlüğüne inanırlar. Darbeciler kendi hukuklarını oluşturmuşlar, o nedenle manifestoda dedik ki, Türkiye darbe hukukundan arınmalıdır.

Darbe sonrasında emre uyan er ve erbaşların linç edilmesini asla ve asla kabul etmiyoruz, linç edenlerin yargılanmasını istiyoruz. Askerlik yapan herkes çok iyi bilir ki, komutanın verdiği emre bütün erler uyar. Emre uydu diye askeri linç ederseniz, peygamber ocağına ihanet etmiş olursunuz. Bu meydana söz veriyorum, bunların takipçisi olacağız.

Demokrasi aynı zamanda basın özgürlüğü demektir. Ama darbeciler ve dikta heveslileri medya özgürlüğüne karşıdır. Nerede medya özgürlüğü varsa darbeci olnu yasaklamak ister. Çok görüşlü bir dünyadan darbeciler hoşlanmazlar. Demokrasi aynı zamanda bağımsız ve tarafsız yargı demektir. Adalet demektir. Darbeciler adaleti hiçbir zaman savunmadılar. Kendi mahkemelerini kurdular, DGM dediler, sıkı yönetim mahkemeleri dediler, Özel Yetkili Mahkemeler dediler. Onun için darbeye de, darbecilere de, diktaya da karşıyız.

Demokrasi aynı zamanda güçler ayrılığı demektir. Üç erk kullanıyor milli iradeyi; yürütme, yasama ve yargı. Çağdaş demokrasilerde 4. güç medyadır. Açık çağrı yapıyorum, gelin 4. güç olarak medyayı da anayasamıza açıkça yazalım.

Demokrasi aynı zamanda bir kurallar rejimidir, hukuk devletidir. Darbecilerin tek isteği var, polis devleti kurmak isterler. Biz polis devletine karşıyız, ne darbe ne dikta, yaşasın özgürlükçü demokrasi diyoruz.

Demokrasi insan hakları demektir, her insanın hakkının korunduğu rejimin adıdır. Darbecilerin defterinde, kitabında işkence vardır. Her darbeden sonra binlerce insanın işkencelerden geçirildiğini biliyorsunuz.

Demokrasi aynı zamanda düşünce özgürlüğü demektir, insanların düşüncelerini özgürce dile getirdiği rejimin adıdır. Darbe yönetiminde düşünce özgürlüğü kavramı yoktur, bir kişi konuşacak herkes ona uyacak. Herkesin düşüncesini özgürce açıkladığı bir Türkiye'den, demokrasiden, özgürlükçü demokrasiden yanayız.

Demokrasi aynı zamanda yurtta barış, dünyada barış demektir. Bütün dünyada barış olmalı. Darbecilerin barışla ilgisi yoktur.

Demokrasi aynı zamanda devlet yönetiminde liyakat demektir. Yönetimde bilgi, birikim, deneyim sahibi olanların görev alması gerekiyor. Umarım ve dilerim, geçmişteki hatalardan Türk siyaseti gerekli dersi çıkarır. Bir kişi sınava girer ve birinci olursa onun kimliğine bakarak, inancına bakarak senin devlette işin yoktu demek, demokrasiye ihanettir.

Demokrasilerde toplanma özgürlüğü vardır. Taksim Meydanı kapatılmamalı, hiçbir meydanı kapatılmamalı, meydanlar halkın enerjisini boşaltabileceği alanlara dönüşmeli. Demokrasinin erdemidir bu, özelliğidir bu, hep birlikte, bir arada meydanlarda, parklarda gezmeli, özgürlük türküleri söylemeliyiz.

Demokrasi aynı zamanda haklıyı savunmak demektir. Yapılan yanlışlıkları düzeltmek demektir. Manifestoda açıkladık, Balyoz, Ergenekon, casusluk davası... Pek çok asker gereksiz yere hapse tıkıldı, Silivri'de yaşadılar hayatlarının büyük kısmını. Onlara yapılan haksızlığı hepimiz biliyoruz. Devlet demokrasiyi savunacaksa, iade-i itibar yapmak zorundadırlar. Bir haksızlığı düzeltmek zorundadırlar.

Fransa'da 1884'te bir asker yanlış kararla hapse konuldu, 1906 yılında dava yeniden açıldı. Asker beraat etti, üstün hizmet madalyası verildi. Eğer demokrasiyi savunmak konusunda samimiysek, özellikle hükümete sesleniyorum, gelin Silivri'de hayatı mahvedilen o insanların itibarını iade edelim, demokrasiyi güçlendirelim.

Demokrasi aynı zamanda örgütlenme demektir. Sendikalar, STK'lar demokrasinin verdiği özgürlük içinde dernekler kurarlar. Ve herkes düşüncesini özgürce dile getirir. Ama darbeciler asla böyle bir örgütlenmeye izin vermezler.

Demokrasi aynı zamanda "ben her şeyi bilirim" değildir. "Her şey benden sorulur" darbecilerin işidir. Demokrasilerde herkesin görevi, işi vardır.

Demokrasinin özünde uzlaşma kültürü vardır, darbecilerin zihin dünyasında ise dayatma kültürü vardır.

Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe yaşamak istiyoruz, bütün Türkiye'de. Buradan Türkiye'ye çağrıda bulunacağım. Hep birlikte tekrar edelim:

İstanbul Taksim'den, Hakkari'ye, Edirne'ye, Muş'a, İzmir'e, Yozgat'a, Balıkesir'e, Antalya'ya, Karadeniz'e, Zonguldak'a selam olsun. Demokrasi için selam olsun. Özgürlük için selam olsun. Biz, Taksim'de olanlar, bütün Türkiye'ye gönlümüzü açıyoruz. Ne darbe, ne dikta, yaşasın özgürlükçü demokrasi.

Kaynak: Birgun.net