CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "30 Ağustos'ta halkımız egemenliği tam olarak kendi eline aldı. Bu ülkede o tarihten itibaren hiçbir kimsenin bireysel egemenliği yoktur. Ne sultanın, ne padişahın, hiçbir zümrenin, hiçbir şahsın egemenliği yoktur. Mustafa Kemal'in söylediği gibi 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Kütahya'nın Dumlupınar İlçesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir, İleri' emrini verdiği karargahın yeri olan ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni sembolize eden 'İlk Hedef Anıtı' önünde düzenlenen törene katıldı.

'EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLETİNDİR'

İlk Hedef Anıtı'na çelenklerin konulup saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"30 Ağustos'ta halkımız egemenliği tam olarak kendi eline aldı. 30 Ağustosta kazanılan zafer Cumhuriyet ile taçlandırıldı. Bu ülkede o tarihten itibaren hiçbir kimsenin bireysel egemenliği yoktur. Ne sultanın, ne padişahın. Hiçbir zümrenin hiçbir şahsın egemenliği yoktur. Mustafa Kemal'in söylediği gibi 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' Birileri egemenliği kendi tekeli eline alabilir. Buna asla izin vermeyeceğiz. Birileri kendisini egemen olarak halka dayatmak isteyebilir buna da asla izin vermeyeceğiz. En yüce organ en değerli organ millettir milletin üzerinde hiçbir şey hiçbir sınıf hiçbir zümre ve hiçbir aile yoktur. Onun için diyoruz ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi diyoruz."

TAM DEMOKRASİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Vatan toprağının bölünmeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Vatanımız tekdir, asla bölünemez. Bu konuda çelik bir idare vardır. Bu ülkenin bağımsızlığı için, bu ülkenin büyümesi için, bu ülkenin kalkınması için, kadın erkek eşitliği için, hukukun üstünlüğü için, yargının bağımsızlığı için, tam demokrasi için mücadele edeceğiz. Bu topraklar kutsal topraklardır. Şehitlerimizin kanı vardır bu topraklarda bu toprakların hamurunda insan sevgisi vardır. Bu toprakların mayasında Mevlanalar vardır. Bu toprakların hamurunda Hacı Bektaşi Veli vardır. Erzurumlu Emrah vardır. Bu topraklarda Ferhat ile Şirin vardır. Bu topraklarda Yunus Emreler vardır. Bu topraklarda sevgi vardır, hoşgörü vardır. Sevgiyi kardeşliği yaşamayı birlikte yapacağız. Dumlupınar'da şehitlerimizin bize vasiyetidir bu. Bu vasiyeti yerine getirmek bu ülkenin namus borcudur. Bu namus borcunu biz hep beraber yerine getireceğiz."

ŞAPKAYI ÖNÜMÜZE KOYUP DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR

Cumhuriyet kurulduktan sonra fabrikaların temellerinin atıldığını söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"1923'te cumhuriyetimizi kurduk demokrasiyle taçlandırdık biz cumhuriyetimiz. 1925 Kayseri'de uçak fabrikasının temelini attık. 9 yıl sonra Kayseri'den kalkan ilk uçağımız Ankara'ya indi. Kendi denizaltımızı yapıyoruz, kendi uçağımızı yapıyoruz, uçak ihraç eden bir Türkiye idi 1930'ların 1940'ların Türkiye'si oturup düşünmemiz şapkayı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor. O Türkiye'den bu Türkiye'ye nasıl geldik. O Türkiye'de 1930'da ancak kendi Merkez Bankamızı kurduk. Osmanlı, Osmanlı diyoruz. Osmanlı kendi parasına basacak banka sahibi bir devlet değildi. Bankası yoktu. Savaş meydanlarından gelen Gazi Mustafa Kemal hayatı savaşta geçen Gazi Mustafa Kemal savaş bittikten sonra şunu söylemiştir. 'Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir' demiştir. Savaş meydanında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırıldığı zaman ülke bağımsızlığını korur."

İNANDIĞIMIZ YOLDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

İnandıkları yoldan asla vazgeçmeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu toprakların mayasında insan vardır güzellik vardır. İnsana saygı vardır. Bunu öğreteceğiz çocuklarımıza mücadeleyi yaparken elbette Mustafa Kemal'in askerleriyiz Mustafa Kemal'in askeri olmaya devam edeceğiz, kim ne derse desin inandığımız yoldan vazgeçmeyeceğiz. Ölüm nerede ve kimden gelirse gelsin inandığımız yoldan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü siyaset halka adanmıştır. Siyaset zenginleşme aracı değildir. Siyaset köşeyi dönme aracı değildir. Siyaset akrabalarımızı şuralara yetiştireyim denecek bir alan değil dir. Siyasetin özü halka hizmet etmek demektir. Halka hizmet hakka hizmet demektir" dedi.

OSMANLI DEVLETİNİN ÇÖKTÜĞÜNÜ GÖRDÜLER

Türkiye'nin kurucu değerlerinden vazgeçmemesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu , "Cumhuriyetin kurucu değerleri çok önemlidir. Çünkü bu değerlerin üzerine inşa edilmiştir. Bakın,i ster Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü alın ister İsmet İnönü'yü ,ister Karabekir'i ister Mareşal Çakmak'ı alın hepsi birer Osmanlı paşasıdır. Hepsi Osmanlı devletinin nasıl battığını gördüler. Osmanlı devletinin nasıl çöktüğünü gördüler. Ona tanıklık ettiler ve başarıdan sonra şunu dediler öyle bir devlet kuralım ki baki olsun, öyle bir devlet kuralım ki birileri gelip yeniden batırmasın dediler. Onun için cumhuriyetin kurucu değerleri çok önemlidir. Onun için irfanı hür fikri hür nesiller yetiştireceğiz demiştir Mustafa Kemal Atatürk" diye konuştu.

ALLAH'IN İZNİYLE BU ÜLKEDE TERÖRÜ DE SONLANDIRACAĞIZ

Türkiye'de "terörün sonlandıracağına" inandığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Kimse unutmasın bugün terörle mücadele edenler 30 Ağustos'un ruhuyla mücadele ediyorlardır. Onlara böyle inanıyorum. Terörle mücadele edenler 30 Ağustos'ta şehitlerimizin taşıdığı bayrağı göğüslerinde gururla taşıyorlardır. Allah'ın izniyle bu ülkede terörü de sonlandıracağız. Bu ülke bağımsızlığı, bu ülke özgürlüğü bu ülke tam demokrasiyi bu ülkeye kadın erkek eşitliğini bu ülkeye yargı bağımsızlığını getireceğiz, getirmek zorundayız. Şehitlere sözümüz sözdür. Sözümüz namus borcumuzdur. Eğer kadınlarımız omuzlarında top mermisi taşıyarak bu ülkenin bağımsızlığına katkıda bulundularsa kadın erkek eşitliğini sağlamak bizim namus borcumuzdur. Kadını ikinci sınıf vatandaş olarak değil kadını da erkekler gibi birinci sınıf vatandaş olarak değerlendirmeliyiz. Bir şey daha bir ülkenin mutlu olup olmadığını nasıl ölçeriz. Bir ülkenin mutlu olduğunu nasıl anlarız bir ülkenin kadınları gülüyorsa bir ülkenin kadınları güler yüzlü ise emin olun o ülke mutludur o ülkede dert yoktur. O nedenle kadınların sezgileri güçlüdür. Onlar çocuklarını ellerine kınayı yakarak mücadeleye askere gönderiyorlar onların ağlamaması bizim en büyük arzumuzdur. Bu belayı Türkiye'den def etmekte hepimizin boynunun borcudur. Ben bütün annelerin ellerinden öpüyorum sevgili anneler hiç meraklanmayın sakın umutsuzluğa kapılmayın bu ülke büyük bir ülkedir. Bu ülke Mustafa Kemal'in Türkiye'sidir en zor durumlarda aydınlığa çıkmasın bilmiştir. Yine aydınlığa çıkacaktır. Bu konuda hiç kimse endişe etmesin."

Yapılan konuşmalardan sonra efeler, zeybek gösterisi sundu, şiirler okundu.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra İlk Hedef Anıtı'ndan Dumlupınar Şehitliği'ne kadar yürüdü. Şehitlik ziyaretinin ardından sonra Atatürk'ün Karargah Evi ve Müze gezildi. ()

Kaynak: Birgun.net