Reuters’a konuşan Kılıçdaroğlu, darbe hukukundan kaynaklanan aksaklıkların düzeltildiği parlamenter sistemin güçlendirilmesini istediklerini, bu çerçevede AKP’nin başkanlık sistemiyle ilgili getireceği herhangi bir teklife dair müzakereye kapalı olduklarını söyledi.

Diken'de yer alan habere göre, CHP lideri, AKP’nin olası bir anayasa değişikliği oylamasındaki eksik milletvekillerini tamamlamak için milletvekili transfer girişimlerine başladığını ve bununla ilgili muhalefet milletvekilleri hakkında dosyalar çıkarıldığını savundu.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Ama Türk siyasal yapısı o kadar kirlendi ki milletvekili satın alma, onlara dolaylı şantaj uygulama yollarına başvurulursa, 16-17 kişi bir şekliyle AKP tarafına transfer edilebilirse o zaman bir referandum süreci doğabilir. Bu konuda girişimlerin olduğunu gayet iyi biliyoruz. Devlette bazı birimlerin bütün muhalefet milletvekillerinin dosyalarını çıkardığını, mali durumlar dahil olmak üzere pek çok alanlarda araştırmalar yapıldığını iyi biliyoruz. Şu ana kadar bu çabalar boşa çıktı.”

‘Erdoğan ve ailesi yargılanmaktan korkuyor’

AKP’nin aklındaki başkanlık modelini bugüne kadar net olarak açıklamadığını ancak Erdoğan’ın ABD’deki gibi denetim mekanizmalarının güçlü olduğu bir modeli istemeyeceğini aktaran CHP lideri, AKP’nin arzusunun ‘denetimin olmadığı ya da sadece Erdoğan’ın denetiminin olduğu’ bir sistem olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın başkanlık ısrarına ilişkin düşüncesini ise şöyle açıkladı: “Bundaki asıl amaç, Erdoğan ve ailesi yargılanmaktan korkuyor. Çünkü çok büyük yolsuzluklar yaptılar. Bunun delilleri de toplumun ve dünyanın gözü önüne serilmiş durumda. Şimdi Erdoğan yeni bir modelle kendisini bu yargılamanın dışına taşımak istiyor ve bunu da ancak başkanlık ile yapabileceğini düşünüyor.”

‘AKP 350-400 vekil alamaz’

“Yarın erken seçim olacakmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz”diyen CHP lideri olası bir erken seçimde AKP’nin 350-400 milletvekili kazanması gibi bir durum yaşanmayacağını söyledi: “Çünkü her şeye karşın Türkiye‘de sağduyunun egemen olacağına inanıyorum. Türkiye‘nin çok kötü bir noktaya doğru gittiğini sokaktaki vatandaş da görüyor artık.”

‘Tasarı yasalaşırsa AYM’ye taşıyacağız’

TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından gelecek hafta Genel Kurul’a gelmesi beklenen ve yüksek yargı üyelerinin kökten değişimini öngören tasarıyı da eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Hiçbir demokraside yürütme organı ya da yasama organı ikisi el birliği yaparak üçüncü bir gücü sıfırlayamaz. Ancak darbe dönemlerinde bu tür girişimler olabilir ki 12 Eylül darbesinde bile bu olmadı. Şimdi siz Yargıtay, Danıştay ve YSK’yı sıfırlıyorsunuz. Yerine yeni insanlar atayacaksınız, bu kişiler iktidarın ve Saray’ın sözünden çıkmayan yargıçlar olacak.”

CHP lideri, tasarının Meclis’te yasalaşması ihtimalinde iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirterek, “Biz bunu AYM’ye taşıyacağız, çünkü hukuka ve anayasaya aykırı. Hukuk hileyi kabul etmez. AYM’nin bu konuda ivedilikle karar alması ve bu girişimi engellemesi gerekiyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Kılıçdaroğlu , CNN Türk'te katıldığı programda "Amerika’daki gibi bir başkanlık sistemi getiriyorsanız buyurun getirin. Ama Erdoğan öyle olsun istemiyor. Kanunlar var, devletler var, yerel yönetimler var” demişti.

AKP'li vekiller karşılık görüşme için heyetlerin oluşmasını talep etmişti.

Kaynak: Birgun.net