CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Sarayda yapılacak adli yıl açılışına katılmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu açılışa neden katılmayacağıyla ilgili Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a konuştu; "Saraya gitmeyeceğim çünkü çok sağlam gerekçelerim var" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katılmayacağını açıkladığı adli yıl açılışının güvenlik gerekçesiyle Sarayda yapıldığı iddialarına değindi, "güvenlik bahane" dedi.

Kılıçdaroğlu açılışa neden gitmediği konusuna şöyle yanıt verdi: "Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması gerekir. Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı'nın Sarayı'nda adli yıl açılışı olmaz. Bu durum güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz. Açılışın yapılacağı yer, tartışmalı bir yer. Maliyeti bilinmiyor. Burayla ilgili çeşitli mahkeme kararları var. Saydamlığı savunması gereken yargı için uygun değil."

CHP lideri, yargı bağımsızlığı açısından sembollere dikkat çekti.

Ve ekledi: "Yargıçların cüppelerinde düğme yoktur, kimsenin karşısında düğme iliklemesinler diye. Yargıçlar alkışlamazlar, ayağa kalkmazlar. Yargı bağımsızlığını gösteren sembollerdir bunlar ve semboller çok önemlidir. Sembolik açıdan da orada olmamalı açılış. Çok merak ediyorum: Adli yıl açılışına katılacak olan yargıçlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan içeri girdiğinde ayağa kalkacaklar mı, alkışlayacaklar mı? Bunu dikkatle izleyeceğim."

Kaynak: Birgun.net