TOBB 72. Genel kurulunda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun görevden el çektirilmesini hatırlatarak "Hani milli irade" diye sordu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları:

"Hepinize en içten saygılarımı sunuyorum. Burada asıl konuşma doğrudan doğruya TOBB’un katılımcılarına olacaktır. Sayın Başkanı dinledik. Duygulu konuşma yaptı. Her bakanı konuşmasına yerleştirdi. Ama şunu beklerdim. İş dünyasının yaşadığı sorunları açıkça dile getirmesini beklerdim. Türkiye’nin siyaseti ve ekonomisi burada masaya yatırılır. Açık yüreklilikle konuşulur.

1. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en derin krizini yaşıyor. Başbakan katılamıyor. Neden? Kim engel oluyor? Bu sorunun yanıtını bulmadan demokrasinin D’sini bile ağzınıza almayın. Son iki seçimde Sayın Davutoğlu başarı elde etti. Meşru bir hükümet. Yasalara göre Başbakan oldu. TBMM’den güven oyu aldı. Bir sabah Saray’a çağrıldılar. Görevi bırakacaksın dediler. 23,5 milyon oy alan başbakana görevi bırakacaksınız dediler.

Yanıtı: Bırakıyorum. Hani milli irade? 23,5 milyon oyu çöpe atmaya kimin hakkı var?

2002’de bir temel sorun vardı ekonomi. Gecelik faizler vb.. Geldik 14 yıl sonraya. Bugün 5 temel sorun var. Ekonomi, demokrasi, dış politika, eğitim, toplumsal barış. Şimdi beş temel sorunumuz var. Ekonominin gidişatından memnun musunuz? Gidiş iyi ise işsizlik 2002’den çok daha ileride. 6 milyon işsiz var. Bu mudur başarı? Yoksul sayısı 17 milyon. Devletin resmi rakamı. Turizm kan ağlıyor. Bu mudur başarılı yönetim? TBMM’ye yasa getiriyorlar.

Elektrikte kayıp kaçağı vatandaştan alacaklar. Sizin de itiraz etmenizi istiyorum. Vatandaş borç batağında. Türkiye elbette gelişiyor. Gelişmekte ülkeler ortalama yüzde 5,2 büyüyor. Türkiye 3,2.. nal toplayan ülke. Bu salonda işsizliğe bir çözüm bulundu. “Her işveren bir işsiz alsa çözülür” dedi Cumhurbaşkanı.

İnsan kaynaklarınıza talimat verdiniz mi? İşsizliğe bu çözümü bulanan ekonomi diploması var mı? Bu bilgi bütün dünyada tartışılır. 2002’de icradaki dosya sayısı 8 milyon. Şimdi 24 milyon. Parlak ekonomiden örnekler… Anadolu’nun içi boşalıyor.

İnsanlar göç ediyor. 27 şehirde nüfus azalması var. Demokrasinin olmadığı yerde büyüme olmaz. Can ve mal güvenliği olmaz. Yargı ve yasama benim için ayak bağıdır denildiği zaman sizin içinizden yürekli bir insan neden çıkıp itiraz etmedi. Yargıya güven yüzde 30’lara düştü. Adalet yoksa devlet yoktur."

Kaynak: Birgun.net