SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

AKP, 15 Temmuz sonrası birbiri ardına çıkarılan KHK’leri TBMM’de ‘temel yasa’ taktiğiyle ‘şeklen’ görüştürecek.

Anayasa’ya aykırılıklar taşıyan KHK’lerin Meclis’e sevkini kasıtlı olarak geciktiren AKP’nin, tatil öncesi ‘süre dolduğu’ gerekçesiyle komisyonlarda görüştürülmeden doğrudan Genel Kurul gündemine aldığı ilk KHK’nin bugün görüşülmesi bekleniyor.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, OHAL’in üç ay daha uzatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla, 15 Temmuz’un ardından çıkarılan ilk KHK’nin Meclis’te aynı zamanda gündeme geleceğine dikkati çekti.

Görüşülmesi beklenen KHK’nin yedi maddeden oluştuğunu belirten Altay, buna rağmen AKP’nin, muhalefetin sesini kısmak ve hızla geçirmek için, madde sayısı çok fazla yasalarda uygulanması gereken ‘temel yasa’ yöntemine başvurduğunu kaydetti.

Sivil darbe süreci yaşanıyor

“Daha önce yaptıkları gibi yine içtüzük suiistimali yapacaklar” diyen Altay’ın açıklamaları şöyle:

“AKP, hızla bir ‘sivil darbe’ sürecini inşa ediyor. Buna sessiz kalmayıp tepki gösterdiğimizde de ‘Yenikapı ruhunu bozmakla’ suçlanıyoruz. ‘Yenikapı ruhu’ dedikleri, Erdoğan’ın kısa sürede 14 Temmuz ayarlarına dönmesiyle zaten bitti. Ülkede hiç kimsenin huzuru yok. Elbette darbecilerle keskin bir hesaplaşma yapılmalı. Ancak hızlı bir normalleşme sürecine geçileceğine, anormal bir süreç inşa ediliyor. Bu sivil darbeye karşı tüm kesimlerin duyarlı olması gerekir. KESK üyelerinin açığa alınması, gözaltılar, muhalif yayın kuruluşlarına yönelik baskılar, televizyonların kapatılması AKP’nin gerçek niyetini ortaya koyuyor. AKP kendi sonunu hazırlıyor. Öğretmen alımıyla ilgili mülakatta sorulan sorular AKP Siyaset Akademisi’ne eğitim görenlere bile sorulamayacak düzeyde absürd, kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı. Bu siyaset anlayışı ülkeye yapılabilecek en büyük ihanettir.”

AKP çoğunluk gücüne güveniyor

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise iktidarın, ‘zaten kırıntısı kalmış’ Anayasa ve yasaları tümüyle ortadan kaldırdığını söyledi. Ülkenin KHK’lerle yönetildiğini belirten Beştaş, “AKP her zaman olduğu gibi çoğunluk gücüne, parmak sayısına dayanarak karar alıyor ve uyguluyor. Her şeyi yerle bir ediyor” dedi.

AKP’nin Meclis’i tümüyle devre dışı bıraktığını, yol haritasının Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantılarıyla belirlendiğini kaydeden Beştaş, şu ifadeleri kullandı; “OHAL’i daha süresi sona ermeden aceleyle üç ay daha uzatma kararı aldılar. OHAL’e dayanarak çıkardıkları KHK’leri Meclis’ten kaçırabildikleri kadar kaçırdıktan sonra şimdi şeklen gündeme getirecekler. Şunu unutmamak lazım, bu ülkede mağdur edilenler, sesi kısılmak istenenlerin sayısı onlardan daha fazla. Birlikte hareket ederek bu dönemi de aşarız. Ancak diğer muhalefet partilerinin ‘Yenikapı ruhu’ diyerek attıkları adımlarla bu iktidarın değirmenine su taşıdıklarını artık görmeleri gerekir. Daha fazla uyumak gibi bir lüksleri yok.”

Kaynak: Birgun.net