ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - WASHINGTON
@omursahin

Rıza Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefalet başvurusuna ilişkin kararını, geride bıraktığımız hafta içinde açıklaması beklenen Hakim Richard Berman, kararını açıklamadan önce, Sarraf’ın sahip olduğu üç pasaportu incelemek istedi. Berman, pasaportların 13 Haziran Pazartesi öğlene kadar, makamına, elden teslim edilmesini talep ediyor.

İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek, para aklamak ve dolandırıcılıkla suçlanan ve 75 yıl hapsi istenen Rıza Sarraf’ın İran, Türkiye ve Makedonya pasaportu olduğu biliniyor. New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın kefalete olumsuz görüş bildiren tavsiye kararına göre, Sarraf 19 Mart’ta Miami’de tutuklandığında, FBI’a yalnızca Türk pasaportunu beyan etti, İran ve Makedonya pasaportlarından bahsetmedi; öte yandan beyan etmediği bu pasaportlarla seyahat ettiği ülkeleri de sakladı. Bharara tavsiye kararında ve 2 Haziran’da yapılan kefalet duruşmasında, Sarraf’ın FBI’a yalan beyan vermesi dolayısıyla güvenilmez olduğu ve kaçma riski taşıdığını ileri sürmüştü. Sarraf’ın Avukatı Benjamin Brafman ise müvekkilinin İngilizce bilgisinin yeterli olmaması dolayısıyla kendisine sorulan soruları anlamadığını ileri sürerek, aksini savunmuştu.

2 Haziran’daki kefalet duruşmasında Hakim Berman kararını geride bıraktığımız hafta içinde açıklayacağını belirtmişti; ancak karar henüz açıklanmadı. Berman, bugün yazdığı dilekçede ise Sarraf’ın iki pasaportunu Savunma makamında, birinin ise Mahkeme’nin yargılama öncesi işlem bürosunda olduğunu belirterek, pasaportları istedi. Pasaportların inceleme sonrası yargılama öncesi işlem bürosuna teslim edileceğini belirtildi.

Asıl yargılamasına başlanmayan Sarraf davasının takvim belirleme celsesi, önümüzdeki hafta, 16 Haziran’da yapılacak. Tarafların mahkemeye jürili duruşmalar için uygun tarihleri beyan etmeleri bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net