ZEYNEP KURAY [email protected] @zeynokuray

Darbe girişiminin ardından KCK davalarına ilişkin BirGün’e konuşan Avukat Ercan Kanar, söz konusu davaların Gülen Cemaati’nin kumpas davaları olarak sayılmamasına tepki gösterdi. Kanar, Ergenekon ve Balyoz davalarında olduğu gibi, KCK ve sol davalarda da yapılan işlemlerin de geçersiz kabul edilip derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini kaydetti. Kanar şöyle devam etti: “O dönem uygulanan Ceza Muhakemesi Yasasına göre ağır cezalık tüm soruşturmalarda bizzat savcının bulunması gerekirken, KCK ve sol dava dosyalarında yapılan tüm işlemeler emniyetin keyfine bırakılmıştır. Savcı hiçbir ciddi denetimde bulunmamış, nezaret dahil etmemiştir. Yine Ergenekon ve Balyoz davalarında gizli tanıklar bizzat savcı tarafından dinlemiştir ama KCK ve sol davalarında gizli tanıkları dileme lüzumu dahil bulmayan savcı, emniyetin düzenlendiği tutanaklara dayanarak gizli tanıkların beyanlarını gerçek kabul etmiş ve tutuklama istemiyle şüphelileri mahkemeye sevk etmiştir. Ergenekon ve Balyoz davaları da normal normal soruşturulmadı, normal yargılanmadı ancak KCK davaları da pusu davalarıdır.”

Darbe girişimin ardından Cemaat üyesi olmak iddiasıyla pek çok yargı mensubunun tutuklandığını hatırlatan Kanar, “Basından öğrendiğimiz kadarıyla cemaate yapılan son operasyonda KCK davalarına bakan yargıç ve savcılar da var. Mesela KCK avukatlar dosyasına bakan mahkeme başkanı tutuklandı. Yine KCK ana davasına bakan heyetteki yargıçların da tutuklandığını basından öğreniyoruz. Bunun dışında, Savcı Zekeriya Öz yurtdışına kaçarken, KCK ana davasının iddianamesini hazırlayan Savcı Adnan Çimen de havaalanında kaçarken yakalandı. Şu anda o dönemin KCK davalarına bakan yargıçların önemli bir bölümünün suni deliler üretmek ve Gülen Cemaati yanlısı olmak iddialarıyla gözaltına alınıp, haklarında soruşturma başlatıldığını biliyoruz” dedi.

AKP oyunun kurucusu
KCK davalarına ilişkin tüm hukuksuzluklardan Cemaat kadar AKP’nin de sorumluluğu olduğunu belirten Kanar, her şeyin Cemaat’in üstüne atarak iktidarın kendi sorumluluğundan kurtulamayacağını da kaydetti. Kanar, “Eğer Cemaat aktif olarak bu işlerin santraforluluğunu yaptıysa, oyun kuruculuğunu da iktidar yapmıştır” dedi.

Kaynak: Birgun.net