DEMET SARGIN

İstanbul Kadıköy’de 9 Mayıs 2015 tarihinde kadınlara yönelik tacizi engellemek isterken bir çetenin saldırısıyla yaşamını yitiren ÖDP ve Haziran Hareketi üyesi öğretmen Bahadır Grammeşin davası başladı. Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya sanıklar takım elbiseyle geldi. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

Sanık Erkan Çınar, “Kavga eden arkadaşlarımı abileri olarak ayırmak istedim. Ellerimi açarak kurban olayım kavga etmeyin dedim. Bizi tehdit ettiler. Bana yönelen kişiyi görünce yerde bir şey gördüm. Refleks olarak alıp, salladım. Kesici aletmiş. O da ölen arkadaşımıza gelmiş. Pişmanım” dedi. Grammeşin’in avukatı Ayhan Erdoğan, “Yaralama aletleri yolda bulunmuyor. Sizin mekanınızdan çıkıyor. Siz reis misiniz, esnaf mısınız? Kimsiniz!” sorularını sordu. Çınar, “Ben konuşmak istemiyorum, ben gariban babasıyım” diyerek sustu.

Duruşmada, Grammeşin’in bıçaklanma anına ait görüntüler gösterildi. Avukatlar, Yahya Ataç’ın kendisine suçu üstlenmesi için katil Erkan Çınar’ın para teklif ettiğini aktardığı dilekçeyi de mahkeme heyetine sundu. Duruşmada, sanıkların birbirini suçlayan ifadeleri dikkat çekti. Sanık Murat Topraktepe, “Ben ayırmaya çalıştım, olay yerinden uzaklaştım. Küfür duyunca cebimdeki muşta ile vurdum. “Bahadır’a 3 yumruk attım. Bir bıçak vardı bende ‘kavgada kullanılmıştır’ dedim. ‘Yok edelim’ dediler, ‘hayır’ dedim. Bahadır’ın bacağından kan çıktığını görünce bacağına bende 3 defa muştayla vurdum. Sonra muştayı yaktım. Önce vuranı görmedim demiştim ama bıçaklayan Erkan Çınar’dı. Avukatla haber yolladı. Suçu üstlenin size bakacağım! dedi” şeklinde konuştu. Diğer tutuklu sanık Mert Nikalay da “O da bize küfürler edildi yalanını söylüyor ve sinirlenerek eline ‘bir şeyler’ alıp kavgaya girmiş. Bahadır Grammeşin’e 3 yumruk attım, yere düştü. Sonra Erkan Çınar ona yönelip bıçağı sapladı” diyerek Erkan Çınar’a suçlamayı yöneltti.

Pişman değiller
Saldırıya uğrayan Av. Nuriye Alsancak ise konuşmasında olay anını şöyle anlattı: Kilise Meydanı’nda bize palalarla, bıçaklarla saldırdılar. Bırakın bizi!’ dediğimi hatırlıyorum. Bu kişilerin niyeti çok belli, öldürmek istediler. Pişman olduklarına inanmıyorum.”
Saldırıda bıçakla yaralanan Çağrı Konca da “Erkan Çınar, elindeki bıçağı göğsüme sapladı.
Doktorların söylediğine göre 5-10 dk geç kalsam hastaneye Bahadır Abi gibi hayatta olamayacaktım” dedi.

Katillerden şikayetçiyim
Duruşmada söz alan Bahadır’ın ablası Başak Grammeşin ise “Ablasıyım. Sabaha doğru haberim oldu. Bir tekerleme gibi tutmuşlar, vurmuşlar, öldürmüşler. Bahadır’a yaşama izni vermeyen tüm katillerden şikayetçiyim” şeklinde konuştu.

Davada Batı Yakası isimli mekânın sahibi Erkan Çınar için kasten öldürme, ruhsatsız silah bulundurma, kasten öldürmeye teşebbüs ve silahla tehdit suçlarından müebbet hapis isteniyor. Cemal Diri, Mert Nikelay, Murat Topraktepe ve Yahya Burak Ataç ise kasten öldürmeye yardım etme ve yaralama suçlarından yargılanıyor.

Erkan Çınar, Murat Topraktepe, Yahya Burak Ataç ve Mert Nikelay dava kapsamında tutuklu bulunuyor. Dava 30 Mart’a ertelendi.

***

Haziran Hareketi: Unutmayacağız BAHO
Birleşik Haziran Hareketi ve ÖDP’nin çağrısıyla çok sayıda kişi adliye önünde toplanırken, “Unutmayacağız Baho, asla affetmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Davayı Haziran Türkiye Yürütmesi’nden ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da izledi.

***

En ağır şekilde cezalandırılmalı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Bahadır Grammeşin duruşması devam ederken bir açıklama paylaştı. Altıok, katillerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söylediği açıklamada şu ifadeleri kullandı: Bahadır Grammeşin kadın arkadaşlarının taciz edilmesine engel olmaya çalışırken Kadıköy’de dövüldü ve bıçaklanarak öldürüldü. Nuh Köklü cinayetinde olduğu gibi bu ülkede yukarıdan aşağıya bir tür kötülük enjekte ediliyor. Kötülük sokağa da egemen oluyor.

Kaynak: Birgun.net