ERK ACARER /[email protected]
@erkacarer

25 yaşındaki Dilek Doğan’ın evinde polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, ‘karar kaldırılsın’ talebine rağmen kapalı olarak görüldü. Basın ve davaya müdahil olmak isteyenler mahkeme salonuna sokulmadı. Sanık polis Y.M. ise duruşmaya katılmadı. Sanığın tutuklanmadığı ve duruşmaya gelmediği gibi başka bir yere tayin edildiği anlaşıldı. Durum, bizzat kendi avukatı tarafından mahkemeye açıklanırken, sanığın doğuda görev yaptığı iddia edildi.

‘Olay yeri keşfi talebi’ de yine mahkeme heyeti tarafından reddedilirken, Doğan ailesinin yakını olduğu belirtilen ve olay sırasında evde bulunan Y.K. isimli yeni bir tanık ortaya çıktı. Evinde vurulan Dilek Doğan’ın avukatları, duruşmada yaşanan gelişmeleri; “Açıkça katili cezasız bırakacağız’ demek istiyorlar sözleriyle değerlendirdi.

SANIK AVUKATI: BAŞKA ŞEHRE TAYİN OLDU

İstanbul Sarıyer’e bağlı Küçük Armutlu Mahallesi’nde, 18 Ekim 2015 günü polis kurşunuyla öldürülen 25 yaşındaki Dilek Doğan davasının üçüncü duruşması kapalı olarak gerçekleştirildi. Mahkeme bir önceki duruşmada çıkan gerginliği göstererek, ‘davanın güvenliğinin kalmadığını söylemiş ve bu kararı almıştı. Karar avukatların ‘kaldırılsın’ talebine rağmen değişmedi. Avukatların olay yeri keşif talebi de yine mahkemece reddedildi.

Çağlayan Adliyesi, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Dilek Doğan’ın ailesi ve avukatları katılırken ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçundan yargılanan sanık polis Y.M katılmadı. Şüphelinin avukatı, sanık polisin ‘güvenlik gerekçesiyle’ duruşmaya gelmediğini, başka bir şehre tayin olduğunu beyan etti. Bu karar Dilek Doğan’ın avukatları tarafından ise bir skandal olarak değerlendirildi.

YİNE ERTELENDİ

Keşif yapılmasını reddeden mahkeme, olay günü 03:00 ile 05:30 arasındaki telsiz kayıtlarının istenmesine karar verdi. Mahkeme ‘varsa’ görüntüyü kaydeden kameranın istenmesini de talep etti. Öte yandan avukatlar mahkemenin ‘tutuklama vermemesi ve taleplerini sürekli reddetmesi nedeniyle’ adil davranmadığını ifade edip yine de ‘reddi hâkim’ talebinde bulunmayacaklarını belirtmişlerdi.

Buna rağmen mahkeme avukatların beyanlarının zimmen reddi hâkim talebi sayılacağını ifade ederek, bu isteğin incelenmesi için dosyanın 13. Ağır ceza mahkemesine yollanmasına karar verdi. Duruşma 12 Ekim 2016 tarihine ertelendi.

SÜRÜKLEYEREK GÖZALTI

Dava öncesinde Adliyenin dışında ‘Dilek Doğan için adalet istiyoruz’ pankartı açmak isteyenler ve içeride ‘Dilek Doğan ölümsüzdür’ sloganı atanlar oldu. Toplam 19 kişi gözaltına alındı. Adliye koridorlarında slogan atan bir kişiye onlarca polis ve güvenlik görevlisinin aynı anda saldırması ve onu yaka paça, sürüklenerek gözaltına alması dikkat çekti. Bununla birlikte; mahkemede görev yapan özel güvenlik şirketine ait bazı görevlilerin duruşma salonu dışında bulunan az sayıda kişiyi provake etmek için elinden geleni yaptığına tanık olduk.

Kaynak: Birgun.net