ZEYNEP KURAY / [email protected]

Hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği hak ihlali kararının bütün gazeteciler için emsal teşkil ettiğini söylediler. Birgün’e konuşan Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Eski Baro Başkanı Turgut Kazan, avukatlar Ramazan Demir ve Ergin Cinmen AYM’nin özellikle “basın hürriyeti ihlali”ne vurgu yaptığını, dolayısıyla bu doğrultuda tutuklanan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdiler.

Karardaki vurgu

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, AYM’nin anayasanın “Düşünce ve ifade özgürlüğüne ve basın özgürlüğünü”ne ilişkin maddelerinin de ihlal edildiğini vurguladı. AYM’nin verdiği kararın tüm tutuklu gazeteciler için emsal teşkil ettiğine işaret eden Kaboğlu, bu çerçevede hakları ihlal edilen diğer gazetecilerin AYM’ye başvuruyu beklemeden tahliyeleri için mahkemeye dilekçe vermelerini önerdi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan: AYM kararının tüm gazetecilerin davalarında esas alınması gerektiğinin altını çizen Kazan, “Bu karar basın özgürlüğü açısından örnek alınması, uyulması gereken bir karar” dedi.

Avukat Ergin Cinmen, AYM’nin en önemli tespitinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve savcıya göre “casusluk” diye nitelendirilen “suçun” aslında gazetecilik faaliyeti olduğuna hükmetmesi olduğunu belirtti. Cinmen, “Bu karar Türkiye’deki basının geleceği açısından çok önemli ve emsal olacak nitelikte bir karardır” diye konuştu.

‘Başvuru yaptık’
Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Demir ise AYM kararının hemen ardından devlet ablukasını haberleştirdikleri için ve sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle tutuklanan Kürt ve muhalif gazeteciler için harekete geçti. Bu gazetecilerden biri olan Jiyan.org muhabiri Hayri Tunç’un tahliyesi için 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Demir, AYM’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği kararın tüm gazeteciler için emsal olduğunu vurguladı.

Kaynak: Birgun.net