SERBAY MANSUROĞLU - KARAMAN [email protected]

“Bu utançtan bizi kurtardınız. Karaman böyle bir yer değildi.’’ Karaman’da en çok duyduğum cümle. İstanbul’dan Konya havaalanına, oradan Karaman merkeze bir buçuk saat süren yolun ardından varıyorum. Sabah, vakit erken. Daha İstanbul’da, ‘Karaman’dan arıyorum. Size ne kadar teşekkür etsek az. Geldiğinizde mutlaka görüşelim” diyen insanlarla ayrı ayrı görüşmeler. Öğretmen, sanatçı, sporcu, esnaf, işçi… Bir yandan kızgınlar, bir yandan yeniden umut yeşermiş… Bu kadar kötülükle, çirkinlikle mücadele edilebileceğine dair inançları tazelenmiş. Oturup çay, kahve içtiğimiz yerlerde Karaman’ın bu utancı hak etmediği ifade ediliyor. Kimi fotoğraf çektirmek istiyor, kimi bu utanç karşısında gösterilen cesareti takdir ediyor.

KİMSE SES ÇIKARAMIYORDU
Esnaf Hayrettin Bey, “Burada artık bir aileniz var. Ne zaman isterseniz bekleriz” diye anlatıyor. Öğretmen Orhan Bey, “uzun zamandır burada kimse ses çıkaramıyor. Yerel basını bile ele geçirdiler. Sizinle ne kadar gurur duysak az. Bizim gazeteciliğe ihtiyacımız var” diyor.

CHP HEYETİ KENTTE
CHP heyetiyle buluşma vakti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt , Burdur Milletvekili Mehmet Göker, PM Üyesi Sera Kadıgil. CHP İl Başkanı, yöneticiler, üyeler, karanlığı aydınlatmak için bir taraftan görüşmeler yapılıyor bir taraftan istişareler.

KARŞI DEVRİM İKLİMİ
Milletvekili Hüsnü Bozkurt ile konuşuyoruz: “Bu bir sistem sorunu. Elbette Karaman önemli. Ama asıl sorun 65 yıldır devam eden son 13 yıldır artık yeni bir devlet ve yeni devletin tebasını oluşturma aşamasına gelmiş karşı devrimin yarattığı iklim. Laik, bilimsel eğitim sistemini yeniden hakim kılamazsak sineklerle uğraşırken bataklıkta boğulabiliriz” diye anlatıyor.
Karaman’da sendikal hakları için mücadele veren Dohler Gıda Fabrikası işçilerini de ziyaret ediyorum: “Bu kurumlar neden denetlenmedi. Nasıl böyle iğrençlik yıllarca fark edilmez” diye soruyorlar.

SÖZ KARAMANLILARDA
Hilmi Başlamışlı: 60 yaşındayım. Ayrancı Üçharman köyünde yaşıyorum. Bıktırdılar artık. Ben hayatım boyunca bu kadar kötüsünü görmedim. Protesto ediyorum. Bunlar giderse kurban keseceğim.
Kadriye Günay: Bunu yapanlar Karaman’ın adını çıkardı. İnsanların inançlarını istismar edip bunları yapmaları kabul edilemez.

Celil Akdoğan: Bunların en ufak bir inancı, haysiyeti, onuru olsa bu olay yaşanmazdı. Utanç duyguları yok olmuş. Dinin bu insanlar tarafından kullanıldığını görüyoruz ne yazık ki.
Şenol Şenocak: Karaman eskiden öyle bir yer değildi. Tarikat ve cemaatler burada çok güç kazandı. Ağırlıkta köyde yaşayan ailelerin çocukları bu yapıların tuttuğu evlerde kalmak zorunda bırakılıyor. Çünkü köylüler yoksul ve yoksulluk ‘çocuğum dinini öğrensin’ anlayışıyla birleşince bu sonuçlar ortaya çıkıyor.

İl Milli Eğitim’de çalışan bir memur: Ben Karaman aşığıyım. Karaman tarihi bir yer. Bu olayla anılması üzücü. Yıllarca bu kentin potansiyeli ön plana çıkarılmadı. Haritada yerini bilmeyen bile çok. Karaman’ı ileri taşımamız gerekirken bakın Karaman neyi konuşuyor.

***

Bakan’a 100 bini aşkın istifa çağrısı

Ensar Vakfı’na sahip çıkan ve “Buna bir defa rastlanmış olması hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz’’ savunmasında bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na yönelik tepkiler sürüyor. Ramazanoğlu’nun istifaya davet edildiği change.org da başlatılan imza kampanyasında sayı 100 bini geçti. Bunun yanı sıra Ahmet Hakan’dan sonra CNN Türk’te ‘Parametre’ isimli programda da Ensar Vakfı savunularak, “Sapık zihniyet her yere sızabilir. Yani kurumlarda sistematik bir şekilde böyle yapılıyormuş gibi yaklaşım yerine izleyicilerimiz sağduyulu ve objektif olmalılar. Bu sapıklar bu sapık düşünce her okula sızabilir, her yere sızabilir” denildi.

***

Türkiye’de bu evlerden 10 binlerce var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilkent Üniversitesi’ndeki programı sırasında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Karaman’a ilişkin, “Vakıflara karşı değilim. Sorun şu; Milli Eğitim Bakanlığı kendi görevini neden seçilmiş vakıflar aracılığıyla yapıyor. Sorun o. Ensar Vakfı olabilir. Çocuk istismarı varsa, üzerine gidilecektir. Dosya kapatılmayacak, çocuklar korunacak. Türkiye’de bu evlerden 10 binlerce olduğu söyleniyor. Bu vesile ilke belki hükümet, savcı, emniyet müdürü uyanır. Böylece, çocuklar buralara teslim edilmez. Karaman’a ekip gönderdik. Olayı yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

***

KA-DER’de Ensar istifası

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na “Utanıyorum” diyerek tepki gösteren Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) kurucularından Şeyda Taluk, istifa etti. KA-DER Yönetim Kurulu’na istifasını sunan KA-DER kurucularından Şeyda Taluk, istifa dilekçesinde “Şimdi konuşma zamanı diye düşünüyorum” diyerek, “Çünkü dünden bu yana KA-DER üyesi bir Bakan’ın söylemleri hakkında somut hiç bir talebin dile getirilmediğini düşünüyorum. Bana göre Sema Ramazanoğlu KA-DER üyeliğinden ihraç edilmelidir ve acilen bakanlıktan istifa etmelidir. Ancak bu dirayeti ve cesareti görmediğim KA-DER’den işte tam da bu nedenle istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net